Tusinder flygter efter Boko Haram-terror i Niger

Denne bogbutik med kristne bøger blev brændt ned efter en Charlie Hebdo-udgivelse i februar. Alle kirkerne i Zinder med undtagelse af en blev ødelagt. Foto: Åbne Døre.
Denne bogbutik med kristne bøger blev brændt ned efter en Charlie Hebdo-udgivelse i februar. Alle kirkerne i Zinder med undtagelse af en blev ødelagt. Foto: Åbne Døre.

Den islamistiske terrorgruppe slår nu også til i Nigerias nabolande.

Nigerias naboland mod nord, det fransktalende Niger, har nu efter et tvillingeangreb i februar forpligtet sig på at bekæmpe den islamistiske terrorgruppe Boko Haram. Den 9. februar besluttede Nigers parlament, at man ville tilslutte sig en regional fællesstyrke sammen med Tchad, Cameroun og Benin. Den fælles hær skal forsøge at forhindre den islamistiske terrorgruppe Boko Haram i at brede sig endnu mere over grænseområderne til Nordøstnigeria, skriver Åbne Døre.

Angreb i februar

Diffa-regionen nær Tchad-søen i det sydøstlige Niger er nu blevet en slagmark for de islamistiske styrker. Her startede Boko Haram den 6. februar sit første angreb mod Niger: et tvillingeangreb mod byerne Bosso og Diffa. Angrebene blev imidlertid slået tilbage af Nigers hær. Men islamistiske grupper har intensiveret angrebene i regionen.

På mindre end en uge var der fem angreb, blandt andet af en kvindelig selvmordsbomber den 11. februar. Regeringen i Niger erklærede efterfølgende undtagelsestilstand i 15 dage. Hæren har bl.a. foretaget husundersøgelser og forbudt brugen af motorcykler, som ofte bruges af islamisterne. Disse tiltag har dog ikke beroliget befolkningen. Tusinder er flygtet fra regionen, heraf mange til byen Zinder, 350 kilometer vest for Diffa.

Humanitær krise

Pastor Nehemiah Garba er en af de mange fordrevne. Han fortæller til World Watch Monitor, at Diffa har mistet mange af sine beboere, og at kirker, skoler, kommunale kontorer og hospitaler er lukket eller uden bemanding. – Hundreder, ja, endda tusinder af mennesker er flygtet i biler og på lastvogne. Her handler det virkelig om, at de stærkeste overlever, siger pastor Garba.

Adskillige NGO’ere, inklusive FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og FN’s Fødevareprogram (WFP), har evakueret deres medarbejdere og stillet alle operationer i bero. Dette er et alvorligt slag mod regionen, der er en af de fattigste i Niger. Næsten 150.000 mennesker på flugt fra konflikten i grænseområdet har søgt tilflugt i Niger siden maj i 2013.