Udbredt kristenforfølgelse i Nigeria

Ikke kun Boko Haram men også muslimske fulanier angriber kristne i Nigeria. Foto: Åbne Døre.
Ikke kun Boko Haram men også muslimske fulanier angriber kristne i Nigeria. Foto: Åbne Døre.

Ikke kun terrorgruppen Boko Haram, men også muslimske hausa-fulani hyrder har jaget tusinder på flugt i Nigeria, skriver Åbne Døre med henvisning til en rapport fra 2014.
En kristen/muslimsk skillelinje løber tværs igennem det midterste Nigeria. I dette område findes en iboende konflikt over landområder og identitet. Og volden retter sig ofte mod de kristne.
Rapporten ’Migration and Violent Conflict in Divided Societies: Non-Boko Haram Violence against Christians in the Middle Belt Region of Nigeria’ har undersøgt årsagerne til volden. Med udgangspunkt i feltundersøgelser foretaget mellem januar og juni 2014, inklusive interviews med voldsofre og flygtninge, tegner rapporten et komplekst billede af situationen.
Tørke i Nordnigeria har fået nomader til at søge mod græsgange i den frodige midt-region. Hausa-fulani hyrder, der overvejende er muslimer, er lidt efter lidt flyttet til området, hvor de flere gange har angrebet de indfødte, ofte kristne bønder. De nye tilflyttere nedbrænder gårde, voldtager kvinder og angriber huse og kirker.
Rapportens forfattere hævder, at fremgangsmåden er en del af en politisk strategi, der er inspireret af den islamske doktrin ’Darul Islam’ – der kan oversættes ’Islams Hus’. Doktrinen beskriver den forpligtelse, en muslim har til at bringe ikke-islamiske folk ind under islams herredømme. Men Nigerias regering er tavs om – og indirekte medvirkende årsag til – disse overgreb, fastslår rapporten, som kan læses i sin helhed på Åbne Døres hjemmeside.