Misbrugere får ikke hjælp nok

Mange misbrugere får ikke den hjælp, de har behov for, siger Blå Kors’ generalsekretær Christian Bjerre.
Mange misbrugere får ikke den hjælp, de har behov for, siger Blå Kors’ generalsekretær Christian Bjerre.

Kun hver femte afhængige kommer i behandling for alkoholmisbrug, viser ny rapport.

Antallet af personer, der kommer i alkoholbehandling, er faldet med 9 procent – fra 34.000 i 2010 til 30.000 i 2013, viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Faldet bekymrer Blå Kors Danmark, som holdt landsmøde i Odense den 30. maj.

– Vi har 140.000 alkoholafhængige og 585.000 med et skadeligt alkoholforbrug, så 30.000 i behandling er ikke meget.
Tallene viser, at faldet ikke dækker over et mindre behov, men i stedet, at flere ikke får den hjælp de har behov for, sagde generalsekretær Christian Bjerre i sin beretning på Blå Kors Danmarks 120-års jubilæumslandsmøde i Odense Congress Center.
– Heldigvis er forbruget af alkohol faldet de sidste 10 år – derfor kan vi håbe på færre misbrugere i fremtiden. Men som det ser ud nu, er der behov for, at politikerne både gør noget for at øge antallet af personer i behandling – og aktivt arbejder for, at faldet i alkoholsalget kan fortsætte, understreger generalsekretæren.

Familien har et ansvar

Men før en person kan gå i behandling, skal vedkommende erkende, at han eller hun har et misbrug.
– 86 % af befolkningen mener, at de nære pårørende er dem, der først og fremmest har ansvar for at tale med mennesker, der har et alkoholmisbrug, og overbevise dem om behovet for behandling, viser en ny undersøgelse, Blå Kors har fået foretaget via Voxmeter.
– Men partnere og børn er usikre på, hvordan man tager fat på et så delikat og følsomt emne. Det er indtrykket hos Blå Kors Danmarks telefonrådgivning, Den Blå Linje, hvor mange pårørende ringer ind for at få råd om, hvordan man kan tale om alkoholmisbrug.
Derfor vil vi i Blå Kors se på, hvordan vi kan styrke de pårørendes kompetencer på dette område, lovede generalsekretær Christian Bjerre på jubilæumslandsmødet.