Mobilfirma presset af boykotbevægelsen

Generaldirektør Stéphane Richard og Benjamin Netanyahu mødttes i Jerusalem den 12. juni 2015. (Foto: Haim Zach, GPO)
Generaldirektør Stéphane Richard og Benjamin Netanyahu mødttes i Jerusalem den 12. juni 2015. (Foto: Haim Zach, GPO)

Det er antisemitisme, hvis Orange tvinges til at stoppe arbejdet i Israel, siger Netanyahu.

Lederen for den franske mobiltelefon-gigant Orange kom til Israel for at bede om undskyldning, efter at han i Egypten sagde, at han ville afslutte samarbejdet med et mobiltelefonselskab i Israel. Det blev opfattet som støtte til boykotbevægelsen BDS.

Orange har i flere år haft en licensaftale med det israelske selskab Partner Communications Ltd. De betaler en afgift for at bruge navnet Orange. Generaldirektør Stéphane Richard (53) sagde den 4. juni under besøget i Egypten, at han ville afslutte licensaftalen ’i morgen’, såfremt kontrakten havde tilladt det. Dette udløste en politisk storm.
Franske grupper har ifølge meldingerne presset Orange for at trække sig ud af Israel. I Egypten har der været en kampagne for at boykotte Orange, som de hævder sponserede det israelske forsvar (IDF). Orange under Richards ledelse har længe ønsket sig en større del af det arabiske marked. Flere mener, at Ricards udspil må ses i denne sammenhæng.

Modreaktion

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sagde, at Richards udtalelser var en del af en antisemitisk kampagne for at de-legitimere Israel.
Den israelske mediemogul Haim Saban, som er den største aktionær i Partner Communications Ltd., beskyldte Orange for at have givet efter for pres fra antisemitiske grupper. Han antyder, at de ikke ville godtage Oranges beslutning uden en kamp. Saban var på vej til USA for at møde Sheldon Adelson. De to er aktive i kampen mod BDS-bevægelsen, som er en global bevægelse for at boykotte, sanktionere og stoppe investeringer i Israel til fordel for Palæstina-araberne. Mange ”kristne” kirkesamfund er med i BDS.
– De-legitimeringen af Israel må bekæmpes, sagde Netanyahu og henviste til BDS-bevægelsen, som tager sigte på en international boykot, sanktioner og stop for investeringer i Israel.

Ordkrig

Oranges ønske om at trække sig ud af Israel og beskyldninger om antisemitisk presse faldt ikke i god smag hos Frankrigs ambassadør i USA. Ambassadør Gerard Araud gik ud og forsvarede Orange og tilføjede, at det var «ulovligt at bidrage til illegale okkuperede territorier under international lov.»
Den franske stat ejer 25 procent af aktierne i Orange. Frankrig er gået i brechen i FN for at presse en PLO-stat i Israel igennem i løbet af 18 måneder. Sagen skal op i forsamlingen til sommer, og flere amerikanske politikere har truet med økonomiske og diplomatiske repressalier mod lande, som følger efter Frankrig i denne sag.
Mens Orange og selskabets chef, Stéphane Richard, bedyrede, at de ikke vil operere i et område, som der hersker strid om, så har Orange alligevel omfattende virksomhed i andre lande, hvor der er krig og strid om land. Orange er operatør i Nagorno-Karabackh, som Aserbajdsjan og Armenien strides om, og de opererer på Tuva og Kutuzov, øer som Rusland og Kina har været i strid om siden 1980’erne. Mange andre selskaber, som er delvis statsejede, som tilfældet er med Orange, opererer på Cypern foruden i Vest-Sahara, lyder det fra Kohelet Policy Forum.
Oranges aktier faldt til deres laveste niveau i tre måneder, både i USA og Paris.

Beklager

Richards gik ganske hurtigt ud og sagde, at hans ord var taget ud af deres sammenhæng. Han blev afvist, da han ville forklare sagen for Israels ambassadør i Paris. I stedet blev han bedt om at komme til Israel, fordi sagen var så vigtig. Fredag d.12. juni mødte Richard op på statsminister Benjamin Netanyahus private kontor. Her bad Richard om undskyldning. Han sagde, at Orange ikke vil deltage i nogen former for boykot.
– Israel er et fantastisk sted at være for den digitale industri, og selvfølgelig er vores mål at styrke og beholde investeringerne her, sagde Richard forrige fredag.
Han gjorde det helt klart, at Orange som selskab aldrig har støttet og heller aldrig vil støtte nogen form for boykot af Israel.
– Der er ingen tvivl om, at de bemærkninger, du kom med, blev anset som et angreb på Israel, så dit besøg her er en mulighed for at få ryddet op i dette, sagde statsminister Benjamin Netanyahu.
– Israel er det eneste land i Mellemøsten, som garanterer alle fulde civile rettigheder. Det er det eneste land i Mellemøsten, hvor alle har lige beskyttelse under loven, sagde Netanyahu.
Richard besøgte også tidligere præsident Shimon Peres, som taler fransk.
– Boykot brænder og ødelægger broer til fred i stedet for at bringe mennesker sammen og fremme tolerance, sagde Peres.