Ny forskningsminister har en ph.d i teologi

s6_esbenlunde_1Danmarks nye uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, er med sin ph.d.-titel den hidtil højest uddannede forskningsminister.

Esben Lunde Larsen (36) voksede op som landmandssøn i Skjern. Han har været efterskolelærer på Sædding Efterskole fra 1998 til 1999.
Fra 2001 læste han teologi på Københavns Universitet, hvorfra han fik kandidateksamen i 2008. Fire år senere afsluttede han sin ph.d.-afhandling om Grundtvigs frihedsbegreb.

En drømmepost

Forskningsministeren betegner sit nye job som en ”drømmepost”.
– I dag er en stor dag i mit politiske liv. Lars Løkke Rasmussen har bedt mig indtræde i regeringen som uddannelses- og forskningsminister – en drømmepost, som jeg har takket ja til. Uddannelse er nøglen til frihed både for den enkelte og for samfundet, og jeg glæder mig til at fremme friheden i Danmark, skrev Esben Lunde Larsen på sin Facebook-profil efter udnævnelsen.

Friheden er vigtig

Interessen for politik går langt tilbage. I 10. klasse kom Esben Lunde Larsen i praktik på Christiansborg hos det daværende folketingsmedlem for Venstre, Hanne Severinsen. I slutningen at 1990’erne oplevede han SiD’s blokade af Ikast-virksomheden Ikadan som direkte krænkende.
– Det krænkede min opfattelse af frihed til selv at vælge, hvem man vil indgå overenskomst med – men også valgfriheden i det hele taget, fortæller den nye forskningsminister.
I anden sammenhæng har han understreget, at frihed er en hjørnesten i det danske samfund. Og at kristendommen har bidraget til denne frihedstænkning.

Regeringsgrundlaget

Esben Lunde Larsen blev i 2011 folketingsmedlem for Venstre i Vestjyllands Storkreds. I 2012 blev han uddannelses- og forskningsordfører. Han har også været medlem af Venstres gruppebestyrelse, udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Landdistriktsudvalget og Europaudvalget siden 2011.
Fra 2009 var Esben Lunde Larsen viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune. Han har også siden 2014 været formand for Anker Fjord Hospice i Hvide Sande og medlem af bestyrelsen for Agroskolen Hammerum.
Esben Lunde Larsen har udgivet flere artikler om Grundtvig, men også om ’Forfulgte kristne: en folkelig, kirkelig og politisk opgave’. Det ligner en tanke, at det nye regeringsgrundlag specifikt nævner forfulgte kristne som et fokusområde.