Jøder støtter Canadas kristne statsminister

I 2014 var Canadas statsminister Stephen Harper og hustruen Laureen i Israel. Her ses de på Oliebjerget, hvor de blev vist rundt af Haim Cohen. Foto: Den canadiske statsministers kontor.
I 2014 var Canadas statsminister Stephen Harper og hustruen Laureen i Israel. Her ses de på Oliebjerget, hvor de blev vist rundt af Haim Cohen. Foto: Den canadiske statsministers kontor.

Stephen Harper er meget åben om sin støtte til Israel. Det påskønner Canadas store jødiske befolkning.

Af Knut-Einar Norberg i USA og Vidar Norberg i Israel

Jøder i Canada har lanceret en pengeindsamlings-kampagne for den siddende kristne statsminister, Stephen Harper. Han genopstiller til valget i oktober.

– Som canadiere mener vi, at Harper er god for Canada, han er god for det jødiske lokalsamfund, og han er god for Israel og verden. Vi vil hjælpe ham til at blive siddende som statsminister, sagde Dan Illouz i Di Consulting, som leder kampagnen.

Forsvarer Israel

Statsminister Harper har de seneste par år åbent forsvaret Israel i kampen mod terror, selv når USA har forholdt sig tavs. Harper er leder for De konservative i Canada.
Stephen Harper fik en storstilet velkomst, da han besøgte Benjamin Netanyahu i Israel i 2014.
– Jeg må sige, Stephen, at du er en stor ven af Israel og det jødiske folk. Når det gælder antisemitisme, har du stået op uden tøven på samme side som Israel og hele det jødiske folk, sagde Netanyahu.
– Dette er et dybt venskab, svarede Stephen Harper, som takkede for den gode modtagelse, canadierne fik i Israel.

Afviser bosættelseskritik
Statsminister Stephen Harper fra Canada omtaler Israels statsminister Benjamin Netanyahu som en nær ven. Foto: Den canadiske statsministers kontor.
Statsminister Stephen Harper fra Canada omtaler Israels statsminister Benjamin Netanyahu som en nær ven.
Foto: Den canadiske statsministers kontor.

Harper fortalte, at der bor omkring 25.000 canadiere i Israel, mens der er næsten 350.000 jøder i Canada. Det er den fjerdestørste jødiske befolkning i verden. Men det er langt fra det eneste, som forbinder de to lande.
– Vort forhold hviler også på faste fundamenter som fælles kærlighed til frihed, demokrati og retsstaten, sagde Harper sidste år.
Pressen var hurtigt ude for at få Harper til at kritisere de jødiske bosættelser. Men den canadiske statsminister valgte at køre sin egen Israels-venlige linje.
– Støtter du bygning af bosættelser? spurgte en journalist.
– Til dit spørgsmål har jeg sagt gentagne gange, at jeg ikke er her for kritisere Israel. Vi har mere end nok folk i verden, som står klar til at gøre det. Der er ikke brug for mig. Jeg er her for at snakke om fælles værdier og interesser.
– Der er visse spørsmål, som vi er uenige om. Når det gælder sager angående ’fredsprosessen’, så kan du finde den canadiske regerings syn, som er offentligt tilgængeligt (på internettet), sagde Harper.

Et meget lille land

På spørgsmålet om, hvad der gjorde stærkest indtryk under turen, svarede Harper, at Israel virkelig er et lille land. Han forstod, at Israel må tage nøje hensyn til både trusler og krav om sikkerhed.
Stephen Harper og hans hustru Laureen besøgte både Oliebjerget, hvor Jesus skal komme tilbage, og fødselsgrotten i Betlehem, hvor Jesus ifølge traditionen blev født.