Når troen sætter spor

s15_Naar_troenNår troen sætter spor er en guide til at arbejde med tro, personlighed og troshistorie.

Jens-Petter Jørgensen, nordmanden, som også er kendt her i landet, er forfatter til bogen, der både rummer anvisninger til kristne, som ønsker at arbejde med deres egen troshistorie, og en masse historier fra andre kristne, som allerede har åbnet hjertedøren på klem og ladet forfatteren se på glædelige og smertefulde begivenheder på deres trosrejse.

Jens-Petter har i en årrække arbejdet på Ansgar Teologiske Høgskole i Kristiansand, Norge. Som underviser i praktisk teologi er det hans erfaring, at det at dele ens ærlige troshistorie rummer noget af det mest udviklende, man kan foretage sig i sit kristenliv. Igennem årene er det blevet til tusinder af livsberetninger, som højskoleelever o.a. har delt med Jens-Petter, som vidne. Det at fortælle om de begivenheder og personligheder, som har været med til at forme et menneskes forhold til troen, har både en terapeutisk og en åndelig betydning, hævder Jørgensen:
”Det ubearbejdede og uafklarede i din fortid, som du selv erkender, kan du ofte gøre noget ved. Det, du ikke lader komme op til overfladen, vil derimod forblive et problem for dig.” s.40
Det er helt klart bogens styrke, at forfatteren kan trække på en årelang erfaring med ’teknikken’ omkring troshistorierne. I de indledende kapitler kan man fx få gode råd til, hvad det er for spørgsmål, man må stille sig selv, når man gerne vil forstå sin egen troshistorie. Men samtidig er perspektivet hele tiden fremadskuende, udvikling og overvindelse af åndelige traumer står højt på bogens dagsorden. På den måde giver bogen noget at tage fat på for den, som gerne vil udvikling i en relationel og åndelig kontekst.
Bogens sidste kapitel rummer en række ’spørgsmål undervejs’, en slags spørgeguide, med både rørende og troværdige svar fra mennesker, som har gennemgået denne trosrejse sammen med Jens-Petter. På den måde gives der en lille ’smagsprøve’ på, hvad man måske kommer til at høre, hvis man selv vil anvende bogen blandt ’rejsekammerater’.
Svagheden er alle de sidespor, som Jens-Petter Jørgensen også tager; med Myers-Briggs personlighedstyper, SHAPE og andre interessante modeller på personlig udvikling, som kommer til at virke en smule påklistrede. Men alt i alt en fin lille bog, som vil sætte trosspor og skabe livsforvandling.

Jens Petter Jørgensen: Når troen sætter spor
114 sider • 149,95 kr. • Prorex