Tusinder af flygtninge strander i Serbien

Mange flygtninge mangler de mest basale fornødenheder som mad, vand og husly. Nogle har brug for lægehjælp. Foto: ADRA.
Mange flygtninge mangler de mest basale fornødenheder som mad, vand og husly. Nogle har brug for lægehjælp. Foto: ADRA.

De bor i overfyldte flygtningelejre og parker i Sydeuropa, hvor de sover på bænke og på græsset. De er flygtet fra krig og fattigdom, men deres udfordringer stopper ikke, når de kommer til Europa.

Det skriver ADRA Danmark (Adventistkirkens hjælpearbejde), som har modtaget et nødråb fra ADRA Serbien om hjælp. Hver dag kommer omkring tusind flygtninge til Beograd. Serbien er mindre end Danmark, men har 10 millioner indbyggere. Landet har ikke kapacitet til at tage sig af de mange flygtninges behov uden hjælp udefra.

67.000 flygtninge i juli

I juli var antallet af flygtninge i Serbien 67.000, og regeringen bad FN og hjælpeorganisationer om hjælp. ADRA Danmark sender derfor økonomisk støtte til blandt andet mad og vand samt telte og tøj. Man opretter også et mobilt informationscenter, hvor flygtningene hurtigere kan blive registreret og få råd og vejledning om deres rettigheder. Her vil der være oversættelse til blandt andet arabisk, farsi og urdu. Frivillige sørger for at få spredt kendskabet til informationscentrene blandt de mange flygtninge.

Said drømmer om et hus

– Jeg husker min bedstemors varme knus. Hun sagde, at hun vil bede for os hver dag. Jeg ved ikke, hvor længe vi var undervejs. Vi kørte i lastbiler. Det var svært at få vejret, og folk græd. Jeg har ikke lyst til at tænke tilbage på det. Krigen og den lange rejse er bag os nu, siger den 14-årige Said. Han drømmer bare om at kunne gå i skole, bo i et hus og sove i sin egen seng.

Vor pligt er at hjælpe

– Vi kan ikke acceptere, at mennesker lider på den måde, uanset hvad deres motiv for flugt har været. Vi ved ikke, hvor de havner henne, og hvad der videre sker med dem, men de har behov for hjælp her og nu, og det er vores pligt at hjælpe, siger generalsekretær for ADRA Danmark, Lehnart Falk.
ADRA Serbien samarbejder med FN, Røde Kors, Læger uden grænser og de lokale myndigheder om at hjælpe de mange flygtninge.