Danmissions ildsjæle brænder for lys

På billedet overrækker Danmissions formand biskop Peter Fischer-Møller prisen som Årets Ildsjæl til Ruth og Johannes Stenhøj. ​Foto: Christophe Merle.
På billedet overrækker Danmissions formand biskop Peter Fischer-Møller prisen som Årets Ildsjæl til Ruth og Johannes Stenhøj. ​Foto: Christophe Merle.

Prisen som Årets Ildsjæl i Danmission gik sidste weekend til Ruth og Johannes Stenhøj, som i 16 år har stået i spidsen for Danmissions lyse-støberi i Ring.

De to ihærdige ildsjæle fra Ring ved Brædstrup i Midtjylland blevet kåret til Årets Ildsjæl i den folkekirkelige organisation Danmission under organisationens årlige repræsentantskabsmøde i Nyborg.

25 frivillige lysestøbere

Det var et beæret ægtepar, der modtog prisen:
– Tak, det er al for megen opmærksomhed og ros. Det kan vi slet ikke bære, sagde Ruth Stenhøj. Hun takkede bl.a. de mange, som leverer lysstumper, så der overhovedet er noget at dyppe Danmission Lys af:
– Danmission Lys er et fællesskab. I Ring er vi 25 frivillige, som mødes og laver lys. Og den her pokal vil blive sat på kaffebordet, og så vil vi feste sammen. For sammen er vi bedst, fortalte hun.
Ægteparret har siden 1999 lagt hus – eller nærmere kostald – til Danmissions lysestøberi.

Støber lys i stalden

– Jeg sad med i Danmissions repræsentantskab på det tidspunkt, og til et distriktsmøde i Nørre Snede gik snakken om, hvor lysestøberiet skulle have ny adresse. Og jeg spurgte, om en kostald kunne gå an, fortæller Ruth Stenhøj leende.
På det tidspunk skulle Johannes på efterløn, mens køerne, mælkekvoten og landsbrugsjorden skulle sælges. Dermed blev der plads til et lysestøberi i deres kostald. Og så kunne lysestøberiet i Ring fyre op under kedlerne med Ruth og Johannes Stenhøj som daglige ledere og efterhånden mange frivillige.

271.898 lys sidste år

Det er ikke bare deres stald, som Ruth og Johannes Stenhøj har stillet til rådighed. De er også selv blevet omdrejningspunktet for lysestøberiet, hvor der sidste år blev produceret 271.898 lys. Det er rigtig mange lys, som de 25 frivillige i Ring har lavet under Ruth og Johannes Stenhøjs tag. Stalddøren bliver også åbnet for besøgende, som ser produktionen og samtidig får en grundig orientering om Danmissions arbejde og mulighed for at dyppe deres egne lys.
Pengene fra lyssalget går ubeskåret til Danmissions arbejde i Afrika, Asien, Mellemøsten og Danmark, og samtidig formår ægteparret at danne en god ramme for de frivillige, som er engageret i lysestøberiet.
– Arbejdsfælleskabet og glæden ved at løse en praktisk opgave sammen er meget vigtig. Vi kan græde og grine sammen, og vi får mange oplevelser sammen. Vi møder også mange nye mennesker, som arbejder for den samme sag, og vi får lov til at dele historien om vores arbejde med alle dem, der vælger at besøge lysestøberiet og se vores arbejde, siger Ruth Stenhøj.