Koptisk kristen milliardær vil købe en hel ø til flygtninge

s10_milliardærDen egyptiske kristne forretningsmand Naguib Sawiris vil købe en europæisk ø for at hjælpe de tusinder af flygtninge fra Mellemøsten. Øen skal opkaldes efter den treårige syriske dreng, Aylan Kurdi, hvis lig blev fundet ved en tyrkisk strand, skriver Christian Post.
– Det var billedet af Aylan, som vækkede mig, sagde Sawiris i et interview med CNN sidste søndag. Det var et meget rørende billede. Desuden var der alle de billeder, som kom fra Ungarn, den måde flygtningene blev behandlet af myndighederne. De blev slået og sat i tog og busser. Det var bare for meget, sagde Sawiris.
I løbet af de sidste få år er tusinder af migranter fra Mellemøsten og Afrika døde under den farefulde sejlads over Middelhavet i dårlige og overfyldte både. Drengen Aylan Kurdi druknede først i september sammen med andre familiemedlemmer. Ialt 11 flygtninge, blandt dem Aylans fem-årige bror, druknede, da de prøvede at sejle til den græske ø Kos i en overfyldt jolle.
Over fire millioner syrere er flygtet fra deres land i håbet om at finde asyl i Europa eller et andet vestligt land.
Sawiris er klar over, at der er adskillige udfordringer for hans plan, fx skal flygtningene have visa for at kunne bo på øen.
– Udfordringen er – uanset om det bliver en græsk eller en italiensk ø – at den så juridisk vil høre under Grækenland eller Italien. Så jeg skal først have grønt lys fra statsministeren i Italien eller Grækenland til at give disse flygtninge asyl. Det andet er, at jeg skal finde og købe øen. Men det største problem er det med det juridiske, mener milliardæren.
De har ikke visa. Vi har brug for folk til at kontrollere pas, for vi må kende deres baggrund. Vi skal også have et toldsystem. Så den store udfordring ved ideen er at få myndighederne til at acceptere, at der skal huses immigranter der. Især Grækenland har en masse øer til salg. De skulle tilbyde mig en af dem, men først og fremmest acceptere det med, at vi skal huse flygtninge der, siger Sawiris.
Han tilføjer, at han har planer om at bygge både boliger, en skole og et hospital. Og så skal flygtningene selv arbejde for at få øen til at fungere, mener milliardæren, der ikke forventer, at situationen i Syrien – og med ISIS – bliver bedre i nær fremtid.