Skrev musical om ’Jan Hus – og det han brændte for’

s2_KristaUdfordringens korrekturlæser har skrevet en musical i anledning af 600-året for Jan Hus’ død på kætterbålet i Konstanz.

Hvor vigtig er sandheden for os? Det er det Hus’ historie inspirerer mig til at overveje, fortæller Krista Revsbech.

Hun er kendt som organisten, der tidligere har skrevet musicals, blandt andet om den kristne adelskvinde Christine Frederikke, der i en årrække boede uden for brødremenighedsbyen Christiansfeld. Og netop medlemmer fra brødremenigheden mindede sidste år Krista Revsbech om, at Jan Hus blev brændt som kætter 100 år før Reformationen. Den tjekkiske præst var nemlig en af brødremenighedens eller hernhutternes åndelige fædre.

Kamp for troen

– Jan Hus kæmpede for sin tro på Gud og Jesus, som Bibelen beskriver det. Og han mente, at kirken på hans tid var meget langt fra idealet i Ny Testamente. Der var stor rigdom, salg af kirkelige embeder, afladshandel og præster, der burde leve i cølibat, men alligevel havde børn, fortæller Krista.

Inspireret af John Wycliffe

Der var flere, som delte Hus’ frustrationer over det kirkelige uvæsen. Men han var den eneste, der vovede at tage opgøret.
Hus var bl.a. inspireret af bibel- oversætteren John Wycliffe fra England. Wycliffe kom selv i stærk modvind i sit hjemland og blev dømt som kætter. Han døde, før hans modstandere kunne få ham dødsdømt. Til gengæld brændte de hans jordiske rester på kætterbål efter hans død i 1384.
Jan Hus troede, at han ville få mulighed for at tale sin sag under forhøret i Konstanz. Men han var på forhånd dømt som kætter, fordi han tilsluttede sig den kætterdømte John Wycliffe.

Anklaget af sin ven

– Jeg har medtaget en personlig historie. Hus’ tidligere ven, Stefan Paletz blev hans anklager. Efter at dødsdommen var fældet, fik Hus tilbudt besøg af en skriftefader, og han valgte netop sin tidligere ven Paletz til opgaven. Under samtalen rystede de begge af heftig gråd, fortæller Krista Revsbech.
Som forberedelse til musicalen har hun to gange besøgt Prag. Sidste gang sammen med en gruppe kormedlemmer med ægtefæller fra Aller-Fjelstrup Sognekor. Ialt fire lokale kor synger med i den nye musical.