– Unge vil gerne tale om tro

Hestlund Efterskole tilbyder fem forskellige linjer. En af dem er fodboldlinjen, nu med tidligere superligaspiller Frank Kristensen fra FC Midtjylland, som træner. Foto: Gitte Vollsmann.
Hestlund Efterskole tilbyder fem forskellige linjer. En af dem er fodboldlinjen, nu med tidligere superligaspiller Frank Kristensen fra FC Midtjylland, som træner. Foto: Gitte Vollsmann.

På Hestlund Efterskole oplever viceforstander Nicolai Skjøtt, at de unge gerne vil tale om tro, livsværdier og lidelse.

”Hvad er et godt menneske, hvorfor er der lidelse, hvad er et meningsfyldt liv, og hvad giver et menneske værdi?

Sådan lyder nogle af de emner, som bliver taget op på Hestlund Efterskole.
– Når vi tager nogle af de her emner op i fællestimen, er det fordi, vi vil tale med eleverne om at være menneske. Her på Hestlund Efterskole gør vi det ud fra et grundlag, der understøtter samhørigheden mellem mennesker og samtidig slår fast, at vi hver især er skabt af Gud og derfor har uhyre stor værdi, fortæller viceforstander Nicolai Skjøtt.
På efterskolen ønsker de at lære eleverne, at det, de tror og tænker, skal kunne omsættes til hverdag. Målet er at få de unge til at forstå, at det er et grundvilkår at være en del af et fællesskab, hvor man både giver og modtager. At det er en del af at være menneske, at man bidrager til fællesskabet. At det er en pligt.
– Jeg oplever, at det i første omgang kan være for privat at tale om tro, fordi man føler sig sårbar, og fordi man måske har flere spørgsmål end svar. Første skridt er dog at ville det. Og derfor tør vi det her på Hestlund. Det er legitimt. Troen har nemlig ofte at gøre med, hvordan vi forholder os til de store spørgsmål i livet, som fx hvad et menneskes værdi er. Vi dikterer ingen en bestemt livsopfattelse, men vi skaber et frit rum til at tale og spørge i respekt for deres forskellighed, understreger Nicolai og tilføjer:

– Min erfaring er, at vi voksne bestemt ikke skal undervurdere unges refleksionsniveau og dybden af deres spørgsmål. Både om at være menneske – og om at tro.

Superligaspiller som træner

På Efterskolernes Dag præsenterer skolen deres fem linjer, fx er det lykkedes at skabe fodboldlinjen med Frank Kristensen, tidligere superligaspiller fra FC Midtjylland, som træner.
Udover fodboldlinjen tilbydes linjerne Gastronomi & Ernæring (kokkelinjen), Musik & Performance, Idræt & Adventure og Kunst & Design.
Hestlund Efterskole er tilknyttet organisationerne KFUM & KFUK og Indre Mission og ligger mellem Ikast og Bording.