Arbejde blandt voldtægtsofre i Congo nomineret til ’Jentepris’

s11_Kongo-2012-85Dina-stiftelsen, som blev grundlagt af Rune Edvardsen i 2002, var instillet til ’Jenteprisen’ af organisationen Plan Norge i anledning af FNs pigedag den 11. oktober.
– Jeg er meget glad over, at en organisation som Plan Norge anerkender vor indsats. Problemerne med voldtægterne i Congo er større en nogensinde, og verden ser ud til at have glemt det, sagde Edvardsen i forbindelse med nomineringen.
Dina-stiftelsen hjælper 270 piger, som har været udsat for grov vold og seksuelle overgreb i den Demokratiske Republik Congo (DRC). Landet er præget af krig, korruption og håbløshed. Seksuel vold mod kvinder og børn er udbredt i mange krige. Men sjældent har det været mere udbredt, end det er i DRC.
I Øst-Congo, hvor krigen er værst, har Dina-stiftelsen startet to centre for voldtagne piger. Her får de et hjem, beskyttelse, medicinsk tilsyn, skolegang og hjælp til at bearbejde traumerne.
Dina-stiftelsens samarbejdspartner i DRC, gynækologen Denis Mukwege, der netop har besøgt Norge, var selv nomineret til Nobels fredspris, som blev uddelt den
9. oktober. Denis Mukwege har specialiseret sig i at behandle unge voldtægtsofre i Congo. Det anslås, at Mukwege har behandlet 35.000 kvinder, som har været udsat for seksuel vold, siden krigen brød ud i 1996.