Drop skamløsheden

Nikolaj Hartung opfordrer til gensidig respekt.
Nikolaj Hartung opfordrer til gensidig respekt.

Nikolaj Hartung Kjærby,
sognepræst ved Husum Kirke

Kære Jørn Nielsen og Benny Blumensaat!
Som protestantisk præst med stor respekt for den katolske kirke vil jeg opfordre jer til at holde op med at bruge ord som ”skamløst” om den lære og praksis, der er gældende i henholdsvis den kirke, jeg tilhører, og en kirke som jeg – trods uenigheder – har stor respekt for. At katolikker og protestanter ser forskelligt på spørgsmålet om skærsilden og om, hvorvidt man bør bede for de døde, er der intet nyt i, og jeg kan ikke se nogen grund til at starte et skænderi om det spørgsmål netop nu, hvor kirken er trængt fra så mange sider. Vist kan der (utvivlsomt fra begge sider) fremføres kaskader af argumenter for, at den anden part tager fejl, men det bør foregå i en respektfuld samtale uden anvendelse af skældsord.
Med hensyn til den klumme af Iben Thranholm, som antændte diskussionen, mener jeg ikke, at man kan bebrejde hende, at hun som katolik fremfører katolske synspunkter i en fælleskirkelig avis. Til gengæld forstår jeg ikke, hvordan hun kan være så oprørt over, at en protestantisk præst (nemlig Rebecca Rudd) fremfører protestantiske synspunkter!