Færre selvmord i Danmark

Pastor Rick Warrens søn, Matthew, tog sit eget liv i 2013.
Pastor Rick Warrens søn,
Matthew, tog sit eget liv i 2013.

Der er sket en nedgang i antallet af selvmord i Danmark siden 1980, viser nyere statistikker.

Den 10. september markerede man i flere lande WHO verdensdagen for selvmordsforebyggelse. Det skete også i Danmark, hvor selvmordsraten viser en faldende tendens. I 2009 var den på 54 procent af raten i 1990, oplyser Center for Selvmordsforskning.
I 1980’erne var raten på ca. 40 ud af 100.000 danskere. Nu er tallet nede på ca. 11 ud af 100.000.
”Vi oplever altså i disse år den laveste selvmordsrate gennem de sidste 100 år. Dette er glædeligt, men giver ingen grund til at betragte selvmordsproblematikken som værende mindre væsentlig”, hedder det i Faktaserien 29 på centerets hjemmeside.
I 2009 døde 622 som følge at selvmord. Det er 321 personer mere, end der døde i trafikken. Reelt er tallet sandsynligvis større.Ved tvivlstilfælde kan en læge nemlig vælge at lade tvivlen komme den afdøde og de pårørende til gode, vurderer Center for Selvmordsforskning.
Tallene for de sidste par år er endnu ikke offentliggjort fra Danmarks Statistik.

Kirkerne kan yde hjælp

I Norge oplever Kirkens SOS, at 15 procent af de ca. 170.000 årlige telefonsamtaler drejer sig om selvmordstanker, oplyser Kristeligt Pressekontor.
Også halvdelen af de 6.000 årlige chat-meldinger omhandler selvmord. Kirkens SOS har haft døgnåbent i mange år. Det er vigtigt at være tilgængelig for folk, som har ondt i livet, tilføjer generalsekretær Leif Jarle Theis.
Netop kirkerne kan gøre meget, lød det fra konferencen Be Strong National Conference i Nashville, Tennessee. Her mødtes 7.000 kristne rådgivere den 23.-26. september for at diskutere de selvmord, som også forekommer blandt kristne, skriver Christian Today. Præsteparret Kay og Rick Warren, som selv mistede en ung søn ved selvmord i 2013, mener, at kirkerne kan tilbyde den hjælp, som det officielle behandlingssystem mangler.
I Danmark tilbyder flere kirkelige organisationer som fx Nikolai Tjenesten og Psyktro hjælp til selvmordstruede.
Netværket for selvmordsramte, Nefos, oplyser, at der har været en temadag om selvmord på Odense Rådhus samt særlige gudstjenester i flere af byens kirker i løbet af september.