’Fritt Ord’ pris til journalister i 10-året for Muhammed-tegninger

Danske Flemming Rose og norske Vebjørn Selbekk fik prisen.
Danske Flemming Rose og norske Vebjørn Selbekk fik prisen.

Kristen norsk journalist hædret sammen med Jyllandspostens redaktør Flemming Rose.

Sidste tirsdag fik avisredaktørerne Vebjørn Selbekk og Flemming Rose den norske ytringsfrihedspris Fritt Ords Honnørpris. Prisen blev uddelt i anledning af ti-årsdagen for starten på Muhammedkrisen.
Den 30. september var det ti år siden, at Jyllands-Posten i 2005 bragte 12 karikaturtegninger af profeten Muhammed.
I løbet af vinteren og foråret 2006 kom det til voldelige optøjer flere steder i Mellemøsten og Asien på grund af Muhammedtegningerne.
Norge kom stærkt i fokus, da den kristne avis Magazinet i januar 2006 udgav en mindre faksimileudgave af Jyllands-Postens karikaturer. Selbekk var redaktør på Magazinet, som senere blev lagt ind under dagbladet Dagen.
Selbekk måtte beskyttes af politiet både ved redaktionen og på sin private bopæl på grund af 50 trusselsbreve om terror.

Flemming Rose: ’Vebjørn var mest isoleret’

Under prisuddelingen pegede Flemming Rose (57) på, at Selbekk (46) måtte tage meget af byrden for publiceringen alene.
– Vebjørn var meget mere isoleret end mig. Jeg havde et stort og indflydelsesrigt mediehus – Jyllandsposten – i ryggen hele tiden, sagde han.
– Selbekk indledte sin takketale med at understrege, at prisen virkelig betyder meget for ham.
– Jeg er bekymret for de langsigtede skader på ytringsfriheden. For nu fik alle at se, hvad det koster at trodse terroristerne. De, der siger, at de med deres blod og deres liv vil hævne og forsvare profeten. De, der vil genoprette hans ære, hvor den er truet, sagde Selbekk i takketalen.

Vil ikke trues til tavshed

Selbekk brugte terrorangrebet på Charlie Hebdos medarbejdere i Paris til at understrege, at både redaktører, journalister og andre nu må forholde sig til en trussel i deres arbejde.
Samtidig stillede han spørgsmålet, om vi vælger frihed eller frygt i ”terrorismens tid.” Han understregede vigtigheden af ​​fortsat at bruge ytringsfriheden.
– Jeg synes, det er vigtigt, at vi fortsætter med at give et klart svar til dem, der har ophøjet blodsudgydelser til en religiøs pligt. Som gør drab til en form for tilbedelse.
Vi gør dette ved at rette ryggen. Ved ikke at lade kue. Ved at nægte at blive truet til tavshed, sagde han i talen.

– Rørt og ydmyg

– Jeg er både stolt, rørt og ydmyg over at få denne pris. Det er en påskønnelse, der betyder meget for mig. Det er også en stor anerkendelse at modtage prisen sammen med Flemming Rose, som er en stor rollemodel for mig, sagde Selbekk til KPK derefter.
De to journalister modtager hver 100.000 norske kroner sammen med æresprisen, der tildeles for deres ”værdifulde arbejde i det frie ord tjeneste”.
På Fritt Ords hjemmeside begrundes prisen sådan:
”Flemming Rose og Vebjørn Selbekk er blevet selve symbolerne på karikaturstriden. Gennem kontinuerlig og modig deltagelse i offentligheden har de fremmet forståelsen af ytringsfriheden som den mest fundamentale menneskerettighed, og grundlaget for andre friheder.
De har begge betalt en meget høj personlig pris for indsatsen, og deres liv er forandret. Der hvor mange andre har svigtet, har Rose og Selbekk udvist stort mod i kampen for liberale principper”,

Hårdt pres fra regering

Da Magazinet offentliggjorde tegningerne, haglede kritikken dog ned over den kristne avis fra store dele af det officielle og kirkelige Norge.
Norges daværende socialdemokratiske statsminister Stoltenberg udtalte, at Vebjørn Selbekk, som han nævnte ved navn, var medansvarlig for afbrændingen af den norske ambassade.
Ikke ligefrem nogen opbakning fra pressens minister…!
Udfordringen forsøgte at bakke Selbekk op ved at invitere ham til Danmark, hvor han talte til kristne mediefolk i maj 2008.

Bibelen giver inspiration

Selbekk lader sig inspirere af Bibelen til at kæmpe for ytringsfrihed. Han har læst ca. 4 kapitler dagligt siden 15-års alderen.
– Har du virkelig ikke sprunget over en eneste dag?
– Joda, det har jeg. Og jeg prøver heller ikke at indhente det bagefter. Samtidig prøver jeg at holde niveauet på den samme mængde. Jeg synes, det er en god ting, som fortjener at blive prioriteret i hverdagen, fortalte Selbekk i et interview.
Han er nu en af chefredaktørerne på dagbladet ’Dagen’.