Warum doch?

Af Henri Nissen Ansvarshavende redaktør
Af Henri Nissen
Ansvarshavende redaktør

Imaginez si nous avons écrit le journal en français parce que nous avons pensé qu’il sonnait mieux? Ne serait-il pas merveilleux? (Tænk, hvis vi nu skrev avisen på fransk, fordi vi syntes det lød godt. Ville det være skønt?)

Forleden stod jeg i en moderne kirke, mens et lovsangskor sang akkompagneret af meget høj musik (over 80 decibel).
Stort set alle de lovsange, vi sang, var på engelsk. Nu skriver jeg ”vi”, men på grund af den øredøvende lyd kunne man faktisk ikke høre, om man selv sang med. Jeg kunne se, at mange var holdt op med at bevæge læberne og nu blot betragtede bandet deroppe på podiet, som sang så hengivent – på engelsk.
Et par ældre holdt sig for ørerne, mens en ung fyr havde taget et par hørebøffer på for at beskytte sig mod tinitus.
Egentlig er det jo urimeligt, at der skrues så højt op for lyden at det er skadeligt, men jeg har for længst indset, at der udover de fem tjenester – apostel, profet, lærer, osv. – findes en tekniker-tjeneste, som kan overtrumfe dem alle med sin enorme lydmur. Og ingen profet tør åbenbart gå op imod de udvalgte.

Det var i dette øresønderrivende himmelske øjeblik, hævet over enhver skønhed, at jeg fik den tanke, at vi skulle skrive avisen med kæmpestore fede bogstaver og på engelsk! – For mange kan åbenbart bedre forholde sig til Jesus og det åndelige, hvis det foregår på engelsk. Måske kunne vi så også få flere unge læsere?
Det er nok sådan, de tænker i kirkerne.
Danske kristne, som ellers ikke tør nævne Jesus i en almindelig samtale, kan nemlig godt synge de mest smægtende lovprisninger, hvis det blot sker på engelsk. Derfor er gospel så populært.
Nu er engelsk bare ved at blive så almindeligt herhjemme, at det næsten bliver for tydeligt, hvad man står og synger, så måske skulle vi lovsynge på fransk, som kun de færreste forstår.
Nå, spøg til side. Avisen skal naturligvis trykkes på læsernes eget sprog. Det kan enhver forstå. Bibelen bliver jo også oversat til nye sprog, fordi man netop véd, at hvert folkeslag bedst forstår budskabet på deres eget hjertesprog.

Men hvorfor tilbeder vi så på engelsk? Og hvorfor skal det forstærkes med så mange watt? Det fik jeg ikke svar på ovenfra. Men måske kan nogen hernede svare på det.