Tidl. kirkeminister Fergo er død

Tidligere kirkeminister Tove Fergo talte åbent om sin kristne tro.
Tidligere kirkeminister Tove Fergo talte åbent om sin kristne tro.

Tidligere folketingmedlem for Venstre, forhenværende kirkeminister Tove Fergo, døde natten til mandag, 69 år gammel.
Tove Fergo blev cand. theol. fra Københavns Universitet i 1972. Året efter blev hun sognepræst i Simon Peters Kirke på Amager. Fra 1988 gik hun ind i politik som Venstres kandidat og var i 1990-98 medlem af Københavns Borgerrepræsentation.
I 1994 blev hun valgt til Folketinget. Som kirkeminister i i VK-regeringen i knap fire år (2001– 2005) gjorde hun sig upopulær blandt politikere, præster og Landsforeningen af menighedsråd.
Hun er bl.a. kendt for at have udtalt, at den nye salmebog ikke skulle autoriseres af Dronningen, hvorefter ti vrede biskopper indkaldte hende til krisemøde, så hun måtte give sig. Fergo opnåede ikke genvalg efter sin tid som minister. I stedet blev hun igen sognepræst i Simon Peters Kirke.
Tove Fergo voksede op i et kirkeligt hjem på Nørrebro og var som ung elev på den indremissionske ungdomsskole i Espergærde, før hun begyndte at læse teologi. Hun udtalte i 2012, at hun frarådede sine konfirmander at gå i kirke, fordi det er så kedeligt, at det skræmmer dem væk. Tove Fergo talte også åbent om sin personlige kristne tro. Sammen med sin præstekollega ved Simon Peters Kirke har hun i 2012 talt imod vielse af homoseksuelle.
”Et ægteskab er et forhold mellem en mand og en kvinde. Og det er det, jeg vier til”, sagde hun.
Tove Fergo var gift med sognepræst Peter Fergo og mor til tre.