Verdensmand med hjerte for mennesker i nød

s2_Rene HartznerRené Hartzner stiftede Mission Øst for snart 25 år siden. Torsdag den 29. oktober fylder han 80 år.

René Hartzner fra Hillerød arbejdede som international prokurist i et af verdens største kornfirmaer. I 27 år handlede han med korn fra Syd- og Nordamerika, chartrede skibe og eksporterede det til Danmark. Han solgte også korn fra Danmark til lande i Østeuropa.
Men i Østeuropa og det tidligere Sovjetunionen så han en fattigdom, han bare måtte gøre noget ved. Og da Berlinmuren faldt, og Sovjetimperiet faldt fra hinanden, opstod en unik mulighed – og hjælpeorganisationen Mission Øst var født.
Det var i 1991 – for 25 år siden. I dag er Mission Øst ledet af sønnen Kim Hartzner. Selv leder René Hartzner missionsorganisationen Aktiv Mission, som blev udskilt fra Mission Øst i 2001.
For aktiv, det er han, selv om årene går og han den 29. oktober kan fejre sin 80-års fødselsdag. Det skarpe hjørne markeres med en reception i Mission Østs lokaler på Sankt Lukas Vej 13 i Hellerup dagen efter, fredag d. 30. oktober, mellem kl. 15.00 og 18.00. Alle er velkomne til at deltage.

Medicin for 2 mio. kr.

René Hartzner kan se tilbage på et særdeles aktivt liv til gavn for andre mennesker. Vendepunktet kom, da han udskiftede en tryg karriere som prokurist med det usikre liv som iværksætter og nødhjælpsarbejder.
– Jeg havde gode forbindelser i det tidligere Sovjetunionen. En frikirke i udkanten af Skt. Petersborg var dybt involveret i et hjælpearbejde og fik opbakning fra byens borgmester, der lovede, at hvis kirken kunne skaffe medicin – især til ældre sukkersygepatienter – ville de få et stort halvfærdigt center tæt ved en af byens metrostationer.
– På vej hjem fra Skt. Petersborg blev dette ved med at køre i mig: Hvis jeg nu kunne skaffe denne medicin, ville jeg hjælpe både kirken og byen. Jeg fortalte om behovet i min kirke, og en af lederne arbejdede netop på et medicinalfirma, der fremstiller sukkersygemedicin. Og inden jeg så mig om, havde jeg fået tilbudt for 2 millioner kroner sukkersygemedicin i store tromler. Dem afleverede vi på en rejse med unge fra Karlslunde Strandkirke og fik en fantastisk modtagelse.

Masser af hospitalsudstyr

René smiler lidt ad den spontane start.
– På vejen hjem sagde jeg til Kim: Dette er meget tidskrævende. Enten må jeg fortsætte fuldtids, eller også må jeg standse nu. Så kigger Kim på mig og siger: ”Far, du skal fortsætte fuldtids, og jeg er med fra dag ét.
Sådan startede det. Og i løbet af et år arbejdede Mission Øst i Skt. Petersborg, Polen, Ukraine, Rumænien, Albanien, Armenien og Filippinerne.

Hvor fik I pengene fra?

– Det var mit store spørgsmål. Vi arbejdede ud fra privatboligen i Birkerød, og jeg skrev nu et brev til alle vores venner, om de havde lyst til at støtte.
Samtidig ansøgte jeg kommunen om iværksætterydelse og fik 5000 kroner om måneden i tre år. Du drømmer ikke om, hvad vi fik af hospitalsudstyr, mad og medicin. Det var næsten mere, end vi kunne håndtere. Vi sendte masser af lastbiler af sted.
Det var en famlende, men en fantastisk start, der gik over stok og sten, husker René Hartzner.
– Allerede året efter – i oktober 1992 – begyndte vi at sende store flyvemaskiner med nødhjælp fra Danmark til Armenien. Det første fly transporterede et beredskabshospital, som var blevet frigivet af den danske stat, fordi den kolde krig nu var afblæst.

Et vidtforgrenet arbejde

I dag er Mission Øst vokset til en stor hjælpeorganisation, der både yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Østeuropa og Asien. Mission Øst hjælper årligt flere hundrede tusinde nødlidende i Afghanistan, Armenien, Burma, Irak, Nepal, Nordkorea, Rumænien, Syrien og Tadsjikistan.
Og Aktiv Mission, som René Hartzner nu leder, hjælper kirker og organisationer i udlandet med at sprede budskabet om Jesus Kristus. Aktiv Mission hjælper i dag Mirakelklubber i Albanien, unge narkomaner i Rusland, kristent satellit-tv i Mellemøsten, gospelkor i Polen og kirkeplantning i Indien. Hvert år når organisationen ud med evangeliet til flere tusinde mennesker.
Hvad har fået dig til at holde ud i alle årene? spørger vi til sidst – og René Hartzner er hurtig til at give æren videre til sine medarbejdere:
– Vi fik nogle dygtige mennesker ind over. Og så skete det, som ofte sker, at én dygtig person tiltrækker flere dygtige mennesker, fortæller han og nævner også sin kone Ruth, som er ”fyr og flamme for sagen”.