EU-mærkning vækker frygt i Israel

- Hvorfor stempler EU kun Israel blandt alle lande med territoriale konflikter? spørger Benjamin Netanyahu.
– Hvorfor stempler EU kun Israel blandt alle lande med territoriale konflikter? spørger Benjamin Netanyahu.

Beslutningen om at mærke varer fra Israel, er antisemitisme og hykleri, mener udenrigsministeren.

EUs beslutning om at mærke varer fra Judæa, Samaria, Golan og den østlige del af Jerusalem vækker mørke minder i Israel. For sidste gang Europa mærkede jøder og deres varer, var i Adolf Hitlers Nazi-Tyskland.

– Den europæiske unions mærking af varer bringer mørke minder med sig. Europa burde skamme sig. De tog en umoralsk afgørelse. Blandt hundreder af territoriale konflikter rundt om i verden valgte EU at stemple Israel, og Israel alene, mens landet kæmper med ryggen mod muren mod en bølge af terror.
Den europæiske union vil ikke skade Israels økonomi. Den er stærk nok til at stå imod dette, men de palæstinensiske arbejdere i israelske selskaber i Judæa og Samaria vil lide under det.
Dette vil ikke fremme fred. Det vil helt sikkert ikke fremme sandhed og retfærdighed. Europa burde skamme sig, sagde Israels statsminister Benjamin Netanyahu den 11. november.

Antisemitisme og galskab

For flere israelske politikere vækker EU-vedtagelsen minder om nazitiden.
– Hver gang Europa stempler jøder, er det et tegn på, at antisemitisme, galskab og hykleri har taget over. Det vil lede til en katastrofe for hele den frie verden, sagde tidligere udenrigsminister og partileder Avigdor Lieberman i Yisrael Beiteinu.
Partileder Yair Lapid fra Yesh Atid kaldte varemærkingen for en diskriminering af Israel, som opmuntrer til terror.
Israels tidligere ambassadør i USA, Knesset-medlem Michael B. Oren i Kulanu-partiet, viste et billede fra nazitiden, hvor forsiden af en butik var overmalet med teksten «Jude» og en davidstjerne. Oren har også symbolsk mærket varerne i en israelsk butik med EU-mærker.
–Dette er en dum, skadelig og ubrugelig afgørelse, som efterlader sig en stor plet på Europa, sagde Itzik Shmuli fra Zionistunionen.
Fremover skal varer fra Judæa og Samaria fx mærkes med ”produkt fra Vestbredden” (israelsk bosættelse). Varer produceret i de PLO-kontrollerede områder, kan eventuelt mærkes som ”produkt fra Vestbredden” (palæstinensisk produkt).