P1-vært efterlyser kirkernes gode historier

- Vær frimodige, prøv alt og hold fast i det gode. Fortæl kirkens gode historier, lyder opfordringen fra Anders Laugesen i Kirke og Mediers blad.
– Vær frimodige, prøv alt og hold fast i det gode. Fortæl kirkens gode historier, lyder opfordringen fra Anders Laugesen i Kirke og Mediers blad.

Det kirkelige Danmark kunne blive meget bedre til at bruge medierne, mener Anders Laugesen.

Kristendommen har så meget at byde på. Men de gode historier kommer ikke frem i medierne.

Det skyldes dog ikke uvilje hos medierne. Derimod er de kirkelige ledere alt for optaget af at ’bevare sig selv’, siger Anders Laugesen til KLF, Kirke og Medier.

Kom med historierne

I KLFs nye blad, hvis tema netop er ’Kristendommen i medierne’, uddyber Laugesen sin konstruktive kritik af de kirkelige organisationer.
– Jeg har igennem en årrække holdt sådan nogle peptalks for generalsekretærerne i forskellige kirkelige organisationer, og jeg har altid sagt til dem: ”Kom med jeres historier. Kom og få en kop kaffe. Lav nogle personlige bånd til andre mediefolk, som I synes, er vigtige”.
Det sker bare ikke ret tit. Det sker faktisk meget sjældent. Så jeg er kommet til den konklusion, at de kirkelige folk ikke er særlig interesserede i medierne, siger værten på P1-programmet Mennesker og Tro.
Han understreger, at den gode historie sagtens kan få plads i medierne – også når den handler om kirke eller tro.

Prøv nyt med frimodighed

Det kirkelige Danmark må gerne være kreativt og prøve noget nyt, mener Laugesen. Han citerer i den forbindelse apostlen Paulus’ ord: ”Prøv alt, og hold fast i det gode”.
– Samtidig har vi Helligånden, og det må da generere nogle gode ideer, siger Laugesen.
Han understreger samtidig, at kristendommen ikke længere har en naturlig plads blandt journalisterne. Derfor er det så vigtigt, at folkekirken og andre kirkelige institutioner gør deres del. Det handler om at gøre sig værdig til at komme i medierne, siger Anders Laugesen.
Den 55-årige cand. phil. i religion har været vært på P1-programmet ’Søndag morgen’ siden 1987. Programmet har siden 1996 heddet Mennesker og Tro. Programmet, som har 47.000 lyttere i gennemsnit per program, kan høres hver onsdag kl. 11:03.

Serie om Folkets Kirke

Men hvis kirkerne ikke selv henvender sig til medierne, må journalisterne selv opsøge historierne. Det har TV Midtvest nu i efteråret gjort med programserien Folkets Kirke. Her ser journalisterne på folkekirken og dens aktiviteter også uden for ’almindelig åbningstid’ søndag formiddag.
I programmet ser man bl.a. på, hvad der foregår i Natkirken i Holstebro, nedlæggelsen af missionshuset i Nørre Nissum og udvidelsen af kirkehuset i Aulum.
Tilslutningen til søndagens gudstjenester er stort set uændret på omkring to procent gennem mange år. Til gengæld er der stor stigning af folk, der kommer til kirkelige aktiviteter uden for søndagens gudstjenester, siger Aalborgs biskop Henning Toft Bro.
Det nye program møder mange engagerede mennesker.
– Når du graver lidt dybere end sædvanligt, møder du altid mennesker, der brænder dér, hvor de er sat. De har en gnist, du ikke kan undgå at blive begejstret af. Det er i den grad også sket i forbindelse med Folkets Kirke, fortæller programmets tilrettelægger Henrik Helms.