Præsidentkandidat: ’Josef byggede pyramiderne’

- Bibelens Josef byggede pyramiderne som forrådskamre, mener den nu pensionerede neurolog, Ben Carson. Han tilhører adventistkirken og er republikansk præsidentkandidat.
– Bibelens Josef byggede pyramiderne som forrådskamre, mener den nu pensionerede neurolog, Ben Carson. Han tilhører adventistkirken og er republikansk præsidentkandidat.

Egypten afviser Ben Carsons teori om, at Bibelens Josef byggede pyramiderne som kornlagre.

Den Republikanske præsidentkandidat Ben Carson har udtalt, at Bibelens Josef byggede pyramiderne til opbevaring af korn. Egyptens oldtidsministerium fastholder teorien om faraonernes gravmonumenter.

Neurologen Ben Carson, som er Syvende Dags Adventist, talte i 1998 om sagen under en dimissionsfest på Andrews University. Talen, som kan findes på YouTube, er kommet i søgelyset, fordi Carson nu er øverst på listen som Republikanernes præsidentkandidat.

Passende som forrådskamre

– Det er min personlige teori, at Josef byggede pyramiderne til opbevaring af korn, siger Carson på denne video.
Han erkender, at de fleste arkæologer nu om dage tror, at pyramiderne blev bygget som grave for faraoerne. Men det ville jo være enorme gravmonumenter. Til gengæld ville størrelsen passe bedre, hvis det drejede sig om opbevaringsplads til de store kornlagre, mener Carson.

Egypten afviser

Carsons udtalelser vækker harme hos bl.a. oldtidsminister Mamdouh el-Damati fra Cairo.
– Han fortjener ikke engang et svar på den udtalelse, udtalte han ifølge The Associated Press.
– Mange har prøvet at bevise, at pyramiderne ikke blev bygget som gravmonumenter. Men det er noget, folk siger for at få presseomtale, ligesom denne mand, der ikke er arkæolog, siger en anden egyptisk oldtidsekspert.

600 års gammel teori

Ben Carsons teori om at Josef var pyramidernes bygmester, er 600 år gammel. Teorien blev angiveligt først fremført af syriske lærde i 1500-tallet.
”Benjamin fra Toledo, som levede i Middelalderen, mente, at faraoen havde opbevaret store mængder hvede der.
Man mente, at det var formålet med Den store Pyramide, at den skulle tjene som forrådskammer i tilfælde af hungersnød”, hedder det i en beskrivelse af ’Josefs kornkamre’.

Nyere grav-skepsis

Men også nogle nyere arkæologer er skeptiske overfor den meget populære og udbredte gravkammer-teori. Blandt dem er den skotske forsker Scott Creighton.
– Hvorfor skulle det være nødvendigt at stille spørgsmål ved det, som mange anser for fakta? Først og fremmest fordi beviserne for gravkammer-teorien kun er indirekte. Der er ingen direkte, primære beviser for grav-teorien.
Der findes heller ingen egyptiske oldtidstekster, som fortæller, hvorfor de gamle egyptere fandt på at bygge pyrdamiderne. Derimod er der mange gamle tekster, som siger, at pyramiderne ikke blev brugt som gravkamre, mener Creighton.
Scott Creighton udgav i 2012 bogen ’The Giza Prophecy: The Orion Code and the Secret Teachings of the Pyramids Paperback’ sammen med Gary Osborn.
I bogen beskriver forfatterne pyramiderne som opbevaringsplads for bl.a. religiøse tekster, kunst, redskaber og værktøj. Pyramiderne skulle nemlig sikre kulturens overlevelse i tilfælde af naturkatastrofer, mener Creighton og Osborn.