Birthe vil tænde lys

Gud er særligt nær hos dem, der lider, siger Birthe Paulsen fra Hillerød, der leder gospelkoret Corallerne.
Gud er særligt nær hos dem, der lider, siger Birthe Paulsen fra Hillerød, der leder gospelkoret Corallerne.

Sange fra sorte slaver i USA skal sætte fokus på flygtninges situation i dag og samle ind til flygtninge i Irak ved koncert i Hillerød den 18. december.

“Go, tell it on the mountain!” Sådan lyder en af de gospelsange, som snart vil lyde i Støberihallen i Hillerød.

”Gå og fortæl det på bjerget!” Og bjerget er Sinjar-bjerget i Irak, hvor 25.000 fordrevne yezidier venter på at komme tilbage til de landsbyer, som Islamisk Stat erobrede for halvandet år siden.
Birthe Paulsen fra Hillerød har taget initiativ til støttekoncerten Christmas Gospel Night fredag den 18. december kl. 20. Koncertens overskud går til flygtninge, som er ofre for den lange konflikt i Syrien og Irak, og vil gøre godt i Iraks flygtningelejre gennem den danske hjælpeorganisation Mission Øst.
Samtidig vil koncerten være en musikalsk oplevelse af dimensioner. Hele to populære gospelkor medvirker – både gospelkoret Conquerors med tv-kendte Claes Wegener i spidsen og gospelkoret Corallerne, som ledes af Birthe Paulsen.
– Koncerten er en ren win-win. Korene elsker at synge, publikum får underholdning i særklasse, og samtidig kan alle støtte en god sag, siger hun.

I TV2 med Eddie Skoller

Birthe Paulsen er oprindelig sygeplejerske indenfor psykiatrien, men i 2009 tog hun springet for at arbejde med musik på fuld tid. I dag laver hun teambuilding for virksomheder, workshops for sanginteresserede og synger selv til arrangementer i kirker og foreninger. Og så leder hun gospelkoret Corallerne, som hun startede i 2009.
Corallerne tæller 70 amatørgospelsangere fra hele Nordsjælland og har ud over utallige go-spelgudstjenester og kulturevents Sjælland rundt været på turné på Island samt medvirket i TV2’s Go’ Morgen Danmark sammen med bl.a. Eddie Skoller.

En hjertesag

– Det har altid været en hjertesag for Corallerne at gøre en forskel for mennesker. Derfor synger vi for kræftramte, for indsatte i fængsler og for asylansøgere ved Center Sandholm. Og derfor glæder vi os rigtig meget til at synge i Støberihallen i Hillerød, som vi håber at fylde helt til gavn for de mange flygtninge i nærområderne.
Overskuddet fra billetindtægterne går til Mission Øst, som uddeler vintertøj, termotæpper, byggematerialer og brændstof til varmeapparater til de fordrevne i Irak. Billetterne kan købes via Billetto.dk.

s9_Corallerne1Forløsning for krop og sjæl

Hvilken forskel gør musikken?
– Jeg har haft en passion for gospel, lige siden jeg sang med i Continental Singers og turnerede med det internationale kor i USA, Canada, Alaska og flere europæiske lande.
– Gospelmusikken gør noget ved os – vi oplever glæde og energi og en forløsning for krop og sjæl, når vi synger. Jeg oplever flere sangere sige: ”Gospel er terapi for mig”. Gospel er let tilgængelig musik, hvor rytmerne fænger, og ordene rører ved hjerterne. Det befrier og skaber livsglæde.

Sang smerten ud

Men hvordan hænger det sammen med flygtningenes alvorlige situation?
– Vi skal huske, hvor gospelmusikken kommer fra. Den kommer fra de såkaldte ”negro spirituals”, som var slavernes musik i USA. Slaverne levede under samme fortvivlende livsvilkår, som mange flygtninge lever under i dag. Men de skabte gospelmusikken, som også udtrykte deres smerte. De sang deres smerte ud, og sangene førte dem sammen i et unikt fællesskab.
– I sangene havde de også et fælles kodesprog. Når de fx sang ”Down by the riverside”, aftalte de at mødes nede ved floden. Eller ”Go tell it on the mountain” signalerede et møde på højen.

Udtrykker lys og håb

Gospelsange er ikke letkøbt livsglæde, men en beskrivelse af virkeligheden tilsat det håb, som kristendommen giver, pointerer Birthe Paulsen.
– Sangene tager ofte afsæt i mørket, som alle mennesker kender til, men fører frem til lyset fra Gud: hans nærvær og trøst. Smerten får på en måde ”vinger”, når vi synger, og fordi Gud er særligt nær hos dem, der lider. Det budskab vil vi også formidle ind i flygtningesituationen i dag.
Christmas Gospel Night i Støberihallen i Hillerød vil ikke kun være underholdning for passive tilskuere. Publikum inviteres også til at synge med og blive en del af et kæmpestort 3-stemmigt julegospelkor for en aften.


Artiklen fortsætter efter annoncen: