Han ønskede at opleve julen

age and people concept - happy smiling senior woman face over ho

 

Kære Orla Lindskov.
Jeg skriver til dig, fordi der er noget, jeg gerne vil have klarhed over.
Min mand døde for ganske kort tid siden. Han var blevet ramt af en livstruende sygdom, så han vidste selv, hvor det bar hen. Han havde mange smerter. Vi havde dog begge håbet og ønsket, at vi skulle komme til at opleve denne jul sammen og opleve den sammen med vores børn. Også selvom det så måske ville blive den sidste. Men sådan blev det altså ikke.
Min mand sagde ofte, at han troede, at årsagen til at han var blevet ramt af denne alvorlige sygdom var, at Gud var vred på ham på grund af ting og forhold i hans fortid.
Han mente dog, at han havde angret og bedt om tilgivelse. Men alligevel talte han igen og igen om, at Guds vrede nok havde ramt ham i form af denne sygdom.
Det med Guds vrede kører i mine tanker dag og nat. Kan du hjælpe mig til at få klarhed?
Venlig hilsen
Den Efterladte

Svar:

Sygdom er ikke en straf

Kære Efterladte
Det gør mig inderligt ondt at læse dit brev. Det gør mig ondt på jeres vegne, at I ikke fik den kommende jul sammen.
Med hensyn til begrebet Guds vrede vil jeg forsøge at give dig klarhed.
Når der tales om Guds vrede, må den ikke sættes på niveau med den almindelige, menneskelige vrede. Den menneskelige vrede kan rumme både mangel på beherskelse og hævntørst.
Taler man derimod om Guds vrede, er det noget helt andet. Begrebet Guds vrede findes ganske vist. Men Guds vrede er hellig vrede.
At den er hellig betyder, at den er helt kærlig. Den er ubesmittet af menneskelige følelser, såsom hævntørst og gengældelse.
Vil man belyse Guds vrede, må man gøre det fra to sider. På den ene side må man se Guds vrede ud fra hans alvor og hans evige fjendskab mod synden, som er det, der ødelægger både mennesket og menneskesjælen.
På den anden side må man også se det ud fra lignelsen om den fortabte søn.
Den afstand, Faderen har måttet tage fra sønnens adfærd, har ikke medført nogen form for hævn eller gengældelse. Hævn og gengældelse kunne et almindeligt menneske nok have følt sig fristet til på grund af sønnens liv og opførsel.
Den barske opfattelse af Guds vrede handler om, at man tror, Gud pisker og tugter mennesker til at tro og til at opføre sig bibelsk. Midlerne, han bruger til det, skulle så være ulykker, alle former for lidelse, herunder også sygdom. Det ville betyde, at Gud skulle bruge tvang til at få sin vilje med os mennesker.
Med hensyn til sygdom er årsagen til sygdom en anden:
Sygdom kom ved Adam og Evas synd og ulydighed ind i verden sammen med en hel række andre onder. Sygdom er således ikke et straffemiddel, som Gud bruger mod den enkelte. Gud er en kærlig Far. Han er uendeligt kærligere, end den mest kærlige far her på jorden.
Ville måske en normal, kærlig jordisk far gøre sit barn sygt, hvis det ikke makkede ret?
Det har jeg ikke fantasi til at forestille mig. Hvor langt mindre må vi så tænke sådan om Gud.
Gud køber os heller ikke til at være gode og bibelske ved at give os jordiske gaver, hvoraf en stor gave er et godt helbred. Han skulle så følgelig tage de jordiske gaver fra os igen, når vi ikke makker ret. Gud bruger ikke sig magtstilling i verden på så lav en måde.
Jeg håber, at mit korte svar har hjulpet dig til klarhed over udtrykket: Guds vrede. Og jeg vil på trods af dit store tab ønske dig en glædelig jul.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

Oplevelser:

Kære Orla Lindskov
Tusind tak for salvedug og forbøn for mine rygsmerter.
Virkningen af forbønnen og salvedugen har givet mig en hel ny tilværelse. Nu er der kun en ganske lille smerte tilbage ved morgentid. Vil du bede Jesus om at tage den også?
Det ville være skønt at være totalt smertefri nu op til jul.
Kærlig hilsen S.

Kære Orla
Jeg skriver til dig på grund af noget meget glædeligt. Min fordøjelse har nu i 7 uger været god, siden du bad for mig sidst på et møde i Valby.
En stor tak fordi du har holdt ud og bedt for mig.
K.H. fra S.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kære Orla Lindskov!
Jeg havde nogle meget ømme og irriterede gummer, som du bad for sidst, jeg var til dit møde. Det problem er væk nu.
Jeg har heller ikke ondt i ryggen mere. Det blev også helbredt.
Tusind tak.
K.H. E.