Hvad er det, der gør jul til noget særligt?

- Vi vil gerne være med til at opretholde rygtet om Jesus. Vi vil invitere fødselsdagbarnet med til festen, siger Svend Erik Petersen. Danmarks nye julesang blev sunget af DRs Koncertkoret, Pigekoret og Amatørkorsangere den 29. november. Fra venstre ses Svend Erik Petersen, der kneb en tåre, og Peter Sander Andersen.
– Vi vil gerne være med til at opretholde rygtet om Jesus. Vi vil invitere fødselsdagbarnet med til festen, siger Svend Erik Petersen. Danmarks nye julesang blev sunget af DRs Koncertkoret, Pigekoret og Amatørkorsangere den 29. november. Fra venstre ses Svend Erik Petersen, der kneb en tåre, og Peter Sander Andersen.

Den sang, som netop har vundet P2s konkurrence om at blive Danmarks nye julesang, har fokus på barnet i krybben.

– Det er jo ikke, fordi vi ikke vil have alt det med hygge, andesteg, gaver og fest, men det er Jesus i krybben, vi egentlig fejrer, så det var, hvad sangen skulle handle om.

– Teksten skal få os til at tænke over, hvad julen egentlig handler om, sagde tekstforfatter Svend Erik Petersen (68) til DR, da han og komponisten Peter Sander Andersen (51) fik den glædelige nyhed, at deres sang havde vundet DRs konkurrence om at skrive en ny julesang.
I alt 515 amatører og professionelle havde sendt deres bidrag.

Dybden med

Komponisten erklærer sig helt på linje med forfatteren.
– I sangen er der et sted, hvor der står, at julens stjerne først for alvor lyser, når det barn, vi ser i krybben, er så meget mere.
Det er først dér, det for alvor bliver jul for os. Dér får vi hele dybden med.

Melodien kom bare

– Den melodi, det endte med, var stort set den første indskydelse, jeg fik. Efterfølgende er den kun blevet pudset en lille smule til.
Jeg prøvede nogle andre ting af, men det var den her melodi, jeg vendte tilbage til. Da jeg læste Svend Eriks tekst, blev jeg jo inspireret af teksten og den stemning, der er i den.
Jeg tog så udgangspunkt i spørgsmål- svar-opbygningen og i det, at han har indbygget nogle sproglige klimaks, så det var selvfølgelig også der, klimaks i melodien skulle være, siger Peter Sander Andersen.
For Svend Erik Petersen var der da heller ingen tvivl, da han hørte melodien.

Fældede en tåre

– Da han spillede den, fik jeg tårer i øjnene. Jeg var fuldstændig vild med den, siger han til DR.dk.
Samtidig erkender han, at melodien nok er enkel – men ikke helt let at synge. Det hænger blandt andet sammen med, at der er stor tonemæssig spændvidde mellem den dybeste og den højeste tone i sangen.
Forfatteren og komponisten har været lærere sammen på Det kristne Gymnasium i Ringkøbing. Svend Erik Petersen har tidligere undervist i tysk og religion, mens Peter Sander Andersen er lærer i musik og kemi.
De to har også samarbejdet om at skrive sange til brug i søndagsskolearbejdet.

Danmark synger julen ind

Den nye julesang ”Hvad er det, der gør jul til noget særligt” blev opført live for første gang i programmet ’Danmark synger julen ind’ den 29. november. Her sang DRs KoncertKor og pigekoret kendte danske julesange.
Hør den nye julesang her:
youtu.be/DHdqthd4tCQ

Hvad er det, der gør jul til noget særligt,
gør stuen lys og hjertet varmt og kærligt?
Er det med jul og krybben julenat
mon ingenting, når stjernen skinner mat?
Nej, julens stjerne lyser, når jeg ser,
det barn i krybben er så meget mer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Er julen bare læssevis af gaver
og neonlys og overfyldte maver?
Er verdens og familiens korte fred
en våbenhvile, julen kommer med?
Nej, julens stjerne lyser, når jeg ser,
det barn i krybben er så meget mer.

Er stjernen bare pynt som træets kærter,
og har du flettet ægte julehjerter?
Har Gud mon tændt sit lys i dig og mig,
og har du ladet stjernen vise vej?
Ja, julens stjerne lyser, når jeg ser,
det barn i krybben er så meget mer.