– Bibelen er en uudtømmelig inspiration for mig

01_Forside_Uge_48.inddKunstneren Marianne Lodahl Mortensen malede billedet til forsiden.

Da Marianne Lodahl Mortensen for godt 15 år siden mistede sin mand i en alder af kun 35 år, lagde hun sit liv om.

– Det blev et vendepunkt for mig på flere områder. Jeg blev klar over, at der ikke var ubegrænset tid at leve i, fortæller Marianne, som har to sønner.
Efter en sørgeperiode begyndte hun for alvor at male oliemalerier.
– Jeg har altid arbejdet med billeder, men aldrig koncentreret mig helt om det.
Men det er vigtigt at have tid og kunne bruge de lyse timer til at male. At kunne male, når man har energien til det.
Jeg har tidligere arbejdet som sygeplejerske og haft travlt med det. Men nu bruger jeg næsten al min tid på at male, da jeg helt bevidst ønsker at bruge min bedste tid på kunsten! fortæller Marianne Lodahl Mortensen.
– Ja, jeg lever stadig ugift, jeg har aldrig følt, at mit ægteskab var noget, der kunne gøres om, siger hun. Mine sønner bor stadig hjemme, og jeg har kun lidt ekstraarbejde, da jeg helt bevidst ønsker at bruge min bedste tid på kunsten!

For Marianne Lodahl Mortensen er bibelhistorien en uudtømmelig kilde af inspiration til hendes flotte malerier.
For Marianne Lodahl Mortensen er bibelhistorien en uudtømmelig kilde af inspiration til hendes flotte malerier.
Gud blev én af os

– Billedet med Maria og barnet har jeg kaldt ”Gud blev menneske”, fordi det er så ufatteligt og så stort, at Gud valgte at blive som én af os for at frelse os fra synden og døden, siger Marianne.
Hovedinspirationen for Marianne er Bibelen. Mange af hendes billeder har motiver fra den dramatiske bibelhistorie. Og flere billeder har Maria og Jesusbarnet som tema.

s3_marianne-red-2015Hoffmann-fan

Marianne er også en stor fan af forfatteren Poul Hoffmann, og hun bruger gerne et citat fra hans roman ”Ingen nat før dæmring”, når hun skal beskrive sin kunstneriske stræben:
– Kunst er dybest set et forsøg på at lede det kommendes kilder ind i det værendes ørken.
Det kommende er allerede til stede i det værende, bare man kan få ånd til at få det frem, skriver Poul Hoffmann og lader en af sine personer bede denne bøn:
Herre, kom i din duftende dæmring med dug, der spejler himlen. Selv kan jeg ikke præstere andet end brakvand. Jeg vil åbenbare dig og afsløre din fjende; lad det ikke blive ved, at jeg åbenbarer og afslører mig selv. Og hvis svovlpølen ryger i noget af det, så vis mig det. Lad mig ikke få blod på hænderne. Jeg stræber ikke efter kunsten for kunstens skyld, jeg stræber efter din sandhed.”
(Citat af Poul Hoffmann.)

Evighedslys og håb

– Jeg har læst næsten alle Poul Hoffmanns bøger. Jeg synes, der er sådan et dejligt evighedslys over dem, siger Marianne, der selv kredser om de bibelske beretninger i sin kunst.
– Det er en uudtømmelig inspiration. Der er så meget, og man kan blive ved med at vende tilbage og finde nyt.
– Kan du sælge dine bibelske malerier?
– Ja, men der er gallerier, som ikke tror, de kan sælge den slags, fordi det åbenbart ikke er ”politisk korrekt” at male bibelske motiver, bemærker Marianne.
– Men jeg har et budskab. Jeg vil gerne formidle håb.
Hun er selv vokset op i Skjern i Evangelisk Luthersk Missionsforening. Som voksen har hun prøvet forskellige kirkeretninger, men er foreløbig endt i en lille kirke, der hedder Den Lutherske Bekendelseskirke. Det er en kirke, som findes i Norge og Sverige, men i Danmark kun i den lille menighed i Esbjerg, som Marianne og nogle af hendes venner har oprettet.
Marianne Lodahl udstiller jævnligt rundt om i landet. Hun har en permanent udstilling i Esbjerg Kunsthus, Kongensgade 118, 6700 Esbjerg. Og billederne ligger også på www.gallerisela.dk.