Muslimer redder kristne under terrorangreb i Kenya

Biskop Joseph Alexander har ved flere anledninger talt imod islamistiske gruppers forsøg på at undertrykke og dræbe kristne. Skærmprint fra YouTube.
Biskop Joseph Alexander har ved flere anledninger talt imod islamistiske gruppers forsøg på at undertrykke og dræbe kristne.

Muslimske kvinder lånte kristne deres hijabs under angreb mod bus ved Somalias grænse.

En gruppe muslimer reddede deres kristne medpassagerer under et terrorangreb mod en bus i Kenya den 21. december.

Den katolske biskop i Garissa Stift har fortalt til Fides News Agency, at muslimerne satte deres egne liv på spil for at redde de kristne under et angreb fra den somaliske terrorgruppe Al-Shabab.
– Det er en rigtig god ting. Det er et konkret tegn på, at kenyanske muslimer er imod vold, sagde biskop Joseph Alexander.

”Dræb os alle – eller lad os alle være i fred”

Angrebet fandt sted i det nordøstlige Kenya nær landsbyen El Wak nær grænserne til Somalia og Etiopien. Ifølge de kenyanske myndigheder angreb terrorgruppen en bus, der var på vej fra Mandera til Nairobi. Herefter forsøgte terroristerne at skille muslimske og kristne passagerer fra hinanden.
Men nogle af muslimerne i bussen protesterede og sagde til terroristerne, at de enten måtte ”dræbe alle eller lade alle i fred”.
Ifølge Christian Post forklarede en passager ved navn Abdiqafar Teno til CNN, at der var over 100 mennesker med bussen. Han siger, at flere af de muslimske kvinder gav de kristne kvinder deres hijabs (tørklæder) og hjalp andre med at gemme sig bag bagagen.

Lærestreg for Al-Shabab

– Nu ved Al-Shabab, at de ikke har støtte i det muslimske samfund. Vi håber, at vi kan fortsætte ad denne vej. For et år siden førte et lignende angreb til en massakre, siger biskoppen.
To mennesker blev dræbt under angrebet ved El Wak, mens tre blev såret.
– Solidaritetshandlingen hindrede en større massakre, og den fik terroristerne til at flygte af frygt for angreb fra de omkringliggende landsbyer, udtaler områdets guvernør Ali Roba.

Ros fra regeringen

Kenyas indenrigsminister, Joseph Nkaissery, roste også buspassagererne.
– Vi er alle kenyanere, vi er ikke adskilt på grund af religion. Vi er ét folk og ét land, og det er et meget godt budskab fra mine brødre og søstre i det muslimske samfund, sagde Nkaissery. Han tilføjer, at sikkerhedsstyrkerne nu har indledt en regulær klapjagt på angriberne.

Dræber især kristne

Terrorgruppen Al-Shabab har dræbt kristne både i Kenya og i de omkringliggende områder. I april 2015 dræbte terrorgruppen 152 på Garissa University College, fortrinsvis kristne studerende. Under dette angreb havde terrorristerne også først skilt de kristne fra muslimerne. Universitet i Garissa er netop blevet genåbnet, ni måneder efter massakren.
Biskop Alexander henviste i sin udtalelse til en massakre, der fandt sted den 22. november 2014. Her dræbte Al-Shabab 22 kristne, som netop var på vej hjem for at holde juleferie. Knap to uger senere dræbte islamisterne også 36 arbejdere i et stenbrud ved landsbyen Koromei.
Hær-enheder fra Kenya og African Union har prøvet at udrydde terrorgruppen i Somali-regionen. Al-Shabab er dog fortsat aktiv trods indre splittelser, som bl. a. har at gøre med forholdet til Islamisk Stat i Irak og Syrien.