Det er ganske vist

Bodil Lanting
Bodil Lanting

En lille fjer kan blive til fem høns. Det ved vi jo fra selveste H.C. Andersen. Og det viser sig igen og igen, ikke mindst når det gælder myter om minoritetsgrupper i samfundet.

For et halvt år siden oplevede vi sagen om forskningsministeren, der opfattes som suspekt, fordi han tror, at Gud har skabt verden. Så må der jo være noget galt med mandens hoved. Man begyndte at studere mandens ph.d.-afhandling med meget kritiske briller. Men nogle så det måske også som en chance for at komme af med en minister, der går ind for nedskæringer på uddannelsesområdet?

Når ”Retten til Liv” laver aktioner til fordel for ufødtes rettigheder, vendes tommelfingeren nedad. Det kunne jo give en og anden dårlig samvittighed. Men hvis et filmselskab markedsfører en dansk film med pornografiske billeder i det offentlige rum, forventes det, at man bare opfatter det humoristisk.
Den aktuelle politiske krise har også i nogen grad med fordomme at gøre. Man kunne ønske, at teknokraterne ville trække i gummistøvlerne en gang imellem for at se, hvad der egentlig er på spil, lyder kommentaren fra landmændene.

Vi har endnu et grelt eksempel i ”Mariager-sagen”. Forargelsen var til at føle på i 2014, da en lesbisk familie klagede over trusler og chikane og udpegede en gerningsmand fra pinsekirken. Hvis folk er imod vielse af homofile, må de jo være religiøse fanatikere, der vil chikanere seksuelle minoriteter.
Kavaleriet, inklusive flere folketingspolitikere, rykkede straks ud for at beskytte det lesbiske par, der åbenbart blev chikaneret af fanatiske kristne. En større demonstration med regnbueflag og forargede politikere gik gennem Mariagers gader den 15. november. Imens sad den påståede gerningsmand og hans familie og følte sig stemplet og retsløs. Det gør han for øvrigt stadig i dag, 1 år og fire måneder senere.

Pinsekirkens efterskole sørgede for at tage børnene på udflugt af frygt for repressalier mod skolen under demonstrationen. En folkestemning kan hurtigt slå om til pøbeloptøjer.
Vi får sjældent et oplyst grundlag for at vurdere aktuelle nyheder gennem mediernes fremstilling. Nu er flere af politikerne fra Mariager-demonstrationen dog kommet på andre tanker, efter at et nyt dokumentarprogram har set nærmere på hovedvidnets troværdighed. Bedre sent end aldrig.

Men den offentlige gabestok gik i funktion fra det øjeblik, politiet fik anmeldelsen. Den sigtede er dømt alene på grundlag af et foto og folks fordomme. Til gengæld hævder hans modpart nu, at hun er blevet udsat for et karaktermord af DR-dokumentaren.

Det er ganske vist: En lille fjer kan blive til fem høns.