Kulde og regn koster liv i Israel

Frosten ramte blomsterne i Roseparken i Jerusalem.   Foto: Vidar.
Frosten ramte blomsterne i Roseparken i Jerusalem. Foto: Vidar.

Årets kuldebølge startede med en sandstorm over Israel. To døde af kulde. Vandledninger frøs og sprængtes, og veje blev lukket. Hermon skicenter lukkede på grund af overbelægning.
Sandstormen den18. januar førte til unormal høj luftforurening, der var op til ni gange højere end gennemsnittet. Hjerte- og lungepatienter, gravide og ældre blev opfordret til at holde sig inden døre.
På Middelhavskysten blæste det op mod 60 kilometer i timen, og bølgehøjden var fra fire til seks meter mandag den 18. januar.
Natten til tirsdag regnede det så meget i Nordisrael, at Genesaret Sø steg med én centimeter. På Hermon-bjerget faldt 20 cm sne. Om eftermiddagen blev luften i hovedstaden renset af et mindre regnvejr. Tidligt søndag morgen begyndte det at regne i Israel. Det sneede igen 20 cm på Hermon skicenter, og al træplanting i anledning af træernes nytår, tu bishvat, blev aflyst. I løbet af dagen fik Jerusalem 43 millimeter regn – men ingen sne.
Tirsdag den 26. januar omkom seks palæstinensere, da tunnelen de gravede kollapsede som følge af nedbøren. Tunnelen lå i Al-Tuffah i Gaza by, hvor de omkomne arbejdede for terrorgruppen Hamas.
Onsdag faldt der hagl i Jerusalem. Torsdag blev en hjemløs mand fra det tidligere Sovjetunionen fundet død i Bat Yam. Aftenen før blev en 85-årig mand fundet bevidstløs i sit hjem på grund af lav kropstemperatur. Han overlevede. Samme uge måtte en syv uger gammel baby fra Ariel evakueres til et børnehospital i Petah Tikva på grund af lav kroppstemperatur, skrev Arutz 7.
Redningstjenesten Magen David Adom bad folk se til ældre naboer og slægtninge og hjælpe dem til at finde ly, skrev Jerusalem Post.
En 101-årig mand fra en kibbutz i det vestlige Galilæa døde den 30. januar af nedkøling. Da han ankom til sygehuset i Nahariya, var hans kropstemperatur på kun 30,7 grader.