Ledere fra Luthersk Mission forlader Den norske Kirke

To af NLMs centrale ledere har meldt sig ind i NLMs trossamfund. Flere vil måske følge deres eksempel. Fra venstre: Lars Gaute Jøssang, Øyvind Åsland, Espen Ottosen, Håvard Måseide, Hjalmar Bø og Øystien Engås. Foto: Silje Måseide, Utsyn.
To af NLMs centrale ledere har meldt sig ind i NLMs trossamfund. Flere vil måske følge deres eksempel. Fra venstre: Lars Gaute Jøssang, Øyvind Åsland, Espen Ottosen, Håvard Måseide, Hjalmar Bø og Øystien Engås. Foto: Silje Måseide, Utsyn.

Mangel på tillid til biskopperne og Kirkerådet, som er åbne for at indføre homovielser, får to ledere til at søge ind i NLMs eget trossamfund.

Generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, Øyvind Åsland, forlader nu den norske kirke. To andre ledere har taget – eller vil tage samme valg.

NLMs eget trossamfund blev oprettet under organisationens generalforsamling sidste efterår. Den første af lederne, som meldte sig ind, var hovedbestyrelsens næstformand, Håvard Måseide.
Nu følger også generalsekretær Øyvind Åsland, skriver NLMs blad Utsyn.

Naturligt valg

– Grunden til at jeg meldte mig ind i NLM trossamfund, er at det opleves meget naturligt for mig. Jeg har været tilknyttet bedehuset og NLM hele livet, siger Åsland.
Leder for NLM Norge, Øystein Engås, oplyser, at han er på vej til at gøre det samme.
– Jeg begrunder det primært med min tilknytning til en dejlig NLM-forsamling, som er blevet mit fælleskab, hvor jeg må tjene og blive betjent. Jeg har levet godt med at være medlem i Den norske Kirke, men jeg tænker nu, at det er naturligt at være medlem i NLMs trossamfund, siger Engås.

Ikke alle melder sig ind

Tre andre i lederteamet drager dog ikke samme konklusion. Formanden i hovedbestyrelsen, Lars Gaute Jøssang, siger, at han har brug for mere tid.
Også leder i NLM Utland, Hjalmar Bø, og informationsleder Espen Ottosen vil foreløbig opretholde deres medlemskab i Den norske Kirke.
– Det vil være vanskeligt for mig at være medlem i Den norske Kirke, hvis jeg ikke ser nogen grund til at støtte det lokale arbejde. Det har også en vis betydning, hvad der sker centralt. Men netop nu er det først og fremmest den lokale situation, som gør, at jeg bliver i kirken, siger Ottosen.
Mange konservative præster har kontaktet Evangelisk Luthersk Nettverk for at få teologisk rådgivning og støtte, siden Kirkerådet sidste efterår besluttede, at homofile skal kunne vies i kirken.
KPK/Bodil