Tårer, trøst og tro

s15_Når livet går i sortTo sognepræster ønsker med udgivelsen ”Når livet går i sort”, at guide os godt gennem sorgen efter at have mistet. Det gør de med 52 læsninger – én til hver søndag i sørgeåret.

Af Bertel Thomsen,
journalist og forfatter

To sognepræster, der netop er blevet Masters i teologisk sjælesorg ved Københavns Universitet (begge med 12 som eksamensresultat) har sammen med to snese medlevende mennesker skabt et usædvanligt bogværk: 52 læsninger, én til hver søndag i sørgeåret.

Sørgeåret er et gammelt begreb, som uafvendeligt vil ramme os alle. Ikke med fortidens sørgebind om armen eller en klædning, som renserierne ved dødsfald på et døgn farvede sorte, så enhver i gaden straks kunne se, at man bar sorg og vise respekt. Men døden kommer på et eller andet tidspunkt – nu næsten usynligt – snigende sig mellem os alle og betyder smerte, sorg og savn: Livet går i sort. Vi ser det ikke mere på gaden, når vi mødes, men må mærke det.
Det er en bog, alle kan få brug for ved mødet med døden. Og i hvert fald når man som sørgende ønsker at føre sig selv tilbage til dagligdagen. Eller give respektfuld hjælp til et menneske ramt af sorg.

Sorgens mange ansigter

De to præster opgav selv at udgive deres eksamensopgaver som en bog. De følte, at tankerne fra blot to ikke dækkede sorgens mange ansigter. De besluttede derfor at binde en større buket og bad nogle erfarne: præster, forfattere og litterater – mennesker, der alle havde prøvet konfrontation med døden, og som i tiden efter også havde gennemlevet et sørgeår i deres liv – om at fortælle ….
Det er blevet til en bog med 52 enestående, vidt forskellige skildringer af deres møde med døden og senere møder med livet efter et dødsfald. Når bogen læses, fyldes øjnene gang på gang med erindringstårer. Det giver trøst. Yderligere genskaber tårer og trøst også tro, hvor troen måske er nedslidt eller gået tabt i smerten under mødet med døden. Bogens rigdom findes især i dens beskedne enkelthed. Den missionerer ikke – men dybt i den ligger med dæmpede ord og kærlighed en vilje til at ville hjælpe med at genskabe troens styrke.
Bogens korteste kapitel er et digt om Gud på 13 ord, ord, der brænder af kærlighed…

Rammer et behov

Vi skal fremover huske en blomst til kisten, måske en giroindbetaling til en ønsket fond – men vigtigst er at give denne bog til trøst og støtte for efterladte.
De to sognepræster har set rigtigt og rammer præcist med denne bog: Kirken giver en børnebibel ved dåben, en salmebog ved konfirmationen – men sørgende efterladte får alene Kirkens ord til afsked.
Sophie Nordentoft fra Hals og Lone Vesterdal fra Bramdrup har sammen skabt en velredigeret bog. ”Når livet går i sort” kan blive Folkekirkens værdige og respektfulde gave til en nærmeste pårørende efter et dødsfald.

Bog redigeret af sognepræsterne Sophie Nordentoft og Lone Vesterdal.
172 sider • 179 kr.
Unitas Forlag
Udkommet 29. feb. 2016