Det onde vendt til noget godt

s15_Lys på bunden af brøndenMed fortællingen om Josefs liv som gennemgående eksempel tager Max Lucado i sin bog ”Lys på bunden af brønden” fat på én af troens sværeste spørgsmål: spørgsmålet om Guds almagt og det onde.

Josef blev til uendelig stor velsignelse – og Gud velsignede ham – men vejen dertil var brolagt med den ene lidelse efter den anden: først solgt som slave af sine brødre, så forrådt af Potifars hustru og smidt i fængsel og senere glemt af den medfange, som havde lovet at tale hans sag for Farao. Josef selv var heller ikke uden fejl. Men ét kendetegnede ham gennem hele livet: han havde valgt at stole på Gud i og gennem alt – og han erfarede efter mange år, at Guds omsorg aldrig svigter.

Lys på bunden

På samme måde som Josef kan vi erfare, at intet er uden for Guds kontrol, heller ikke når vi møder det ”ubærlige”. Guds lys er der altid på bunden af brønden, også når vi ikke ser det. På en fin og overbevisende måde viser Max Lucado os denne sandhed, så læsningen af bogen bliver endog særdeles trosstyrkende.
Ved hjælp af mange små, præcise sætninger får han sagt noget væsentligt om, hvordan forholdet mellem Guds almagt og det onde i virkeligheden ser ud, og hvordan vi skal forholde os og tænke, når vi befinder os på bunden af en brønd.

Himlens svar på lidelse

Menneskelig set kan vi miste alt, men ”Hvad er det jeg har, som jeg ikke kan miste? ” – Gud! ”Det, som Satan havde tænkt skulle være det ultimativt onde, bruger Gud til det ultimativt gode”. Gennem lidelsen skaber Gud en prøvet og fast tro. Selvom smerten og lidelsen kan virke overvældende og altopslugende, så ”kommer din smerte ikke til at vare evigt, men det gør du”. Max Lucado falder ikke for fristelsen til at love læseren den store afklaring eller udfrielse i dette liv – selvom nogen oplever den – og lover slet ikke et hurtigt svar, men stillet overfor evigheden er tiden kun en kort parentes. Et grundfast svar på lidelsen her i tiden formulerer Max Lucado således: ”Vil du høre Himlens svar på spørgsmålet om lidelse? Se på Jesus”.
Bogens dybde skæmmes imidlertid af en tilbagevendende poppet tone, som til dels modarbejder den solide undervisning. Kan man imidlertid se igennem den, har man i ”Lys på bunden af brønden” en uvurderlig hjælp og støtte, når livet gør ondt, og man ikke med sin bedste vilje kan se Guds finger i det, man møder.

Den danske udgave er udstyret med ”Spørgsmål til eftertanke” til de enkelte kapitler, hvilket gør bogen særdeles velegnet til brug i studie- og bibelkreds – eller til ”selvstudie”.

Max Lucado: Lys på bunden af brønden
210 sider • kr. 199,95
Forlaget Lohse