Abort løser ikke Zika-problemet

”Terapeutiske aborter” helbreder ikke noget. Derimod tager de liv, siger kardinal Oscar Rodrigruez Maradiaga.
”Terapeutiske aborter” helbreder ikke noget. Derimod tager de liv, siger kardinal Oscar Rodrigruez Maradiaga.

FN anbefaler nu ”terapeutiske aborter” i Sydamerika. Men Zika bruges som undskyldning for at indføre lettere adgang til abort, mener pro-life organisationer.

– Det er godt at udrydde Zika-virusset. Men man bør ikke udrydde de mennesker, som er smittet med det, skriver de katolske biskopper i en erklæring fra en konference i Brasilien.

FNs højkommissær for menneskerettigheder, den jordanske prins Zeid Ra’ad al-Hussein vil lempe adgangen til prævention og fri abort i Sydamerika. Kvinder skal have adgang til en ”terapeutisk abort”, mener han.
”Love og forordninger, som hindrer kvinders adgang til disse ydelser, bør straks revideres i henhold til menneskerettighedsforpligtelserne, så alles ret til sundhed sikres i praksis”, hedder det i udtalelsen fra højkommisæren. Men det afviser kirken.

Biskopper afviser forlag

– Sygdommen kan på ingen måde begrunde, at man letter adgangen til abort. Det er moralsk forkasteligt at forsøge at indføre abort ’på grund af mikrocefali’, sådan som visse grupper uheldigvis forsøger at overbevise Højesteret om i en fuldkommen mangel på respekt for livets gave, skriver de brasilianske biskopper ifølge Katolsk Orientering.
I Brasilien er abortindgreb tilladt i forbindelse med voldtægt eller hvis kvindens helbred er truet. Derimod er abort helt ulovlig i Honduras.
– ”Terapeutiske aborter” findes ikke. ”Terapeutisk” vil sige at helbrede, og en abort helbreder ikke noget – den tager et uskyldigt liv, sagde kardinal Oscar Rodrigues Maradiaga fra Honduras i en prædiken.

Zika-virus menes at være årsagen til, at mange babyer i Sydamerika fødes med hjerneskader.
Zika-virus menes at være årsagen til, at mange babyer i Sydamerika fødes med hjerneskader.
”Ikke en nødsituation”

Mens FNs sundhedsorganisation WHO betegner Zika-epidemien som en ”international nødsituation” understreger pro-life folk, at virusset indtil videre ikke har været skyld i et eneste dødsfald.
Smitten kan overføres ved myggestik i de inficerede områder. Virusset giver milde symptomer med mild feber, udslæt og muskel- og ledsmerter i nogle dage. Til gengæld menes virusset at være skyld i mikrocefali, hvor babyer, hvis mødre bliver smittet, kan fødes med hjerneskader og for små hoveder.

Paven: ”Prævention er det mindste onde”

I lyset af Zika-epidemien har pave Frans I talt positivt om brugen af prævention. Traditionelt har den katolske kirke kun anbefalet afholdenhed og ”naturlig familieplanlægning”.
Til gengæld fastholder paven, at abort er ”ren ondskab”.
– Abort er ondskab. Men det er ikke ren ondskab at undgå en graviditet, fastslog paven ifølge nyhedsbureauet AFP.