Storslået journalist-film

Boston Globe-journalisten Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) på research-atbejde - i ”Spotlight” (still fra filmen: © 2016 United International Pictures)
Boston Globe-journalisten Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) på research-atbejde – i ”Spotlight” (still fra filmen: © 2016 United International Pictures)

”Spotlight” stiller ubehagelige spørgsmål om magtmisbrug og forholdet mellem religion og politik.

Årets vinder af Oscar’en for bedste film er en dybdegående undersøgelse af en institution i forrådnelse.

Spotlight, det særlige efterforskningshold ved avisen The Boston Globe, får af deres nye redaktør Marty Baron til opgave at teste gyldigheden af påstande om, at den katolske kirke dækker over børnemisbrug. I en by uløseligt forbundet med katolicismen bliver de konfronteret med en gruopvækkende sandhed, der kom til at ryste verden.
Spotlight, der bygger på den sande historie om det hold af journalister, der i midten af 90erne kulegravede den katolske kirkes systematiske mørklægning af det omfangsrige misbrug, der foregik i kirken, er den bedste slags reklame for journalistisk objektivitet og integritet, der findes. God, undersøgende journalistik tager os med til udredningen af de faktiske omstændigheder i historien, graver tråde frem, som er blevet begravet. Spotlight sætter fokus på de mennesker, der satte sig op mod en institution, der havde vænnet sig til at værne om deres egne snarere end om de svageste. Filmen forsøger ikke at male Spotlight-holdet som ufejlbarligt: hver af dets medlemmer kæmper med at balancere undersøgelsen med deres personlige liv, og især én scene afslører, at forudgående kendskab til misbruget undergraver den moralske og etiske retfærdighedssans, de byggede deres undersøgelse på. Instruktør og manuskriptforfatter Tom McCarthy slår i stedet for et slag for, hvorfor dybdegående, undersøgende journalistik er en social nødvendighed; en nødvendighed, der i vores tids sensationslystne underholdningsjournalistik ofte behandles som en luksus; ofte med sandheden som en handels-vare. Mens filmen i sig selv måske ikke har den samme nødvendighed som artiklerne i sin tid, er det en vigtig og imponerende behersket fremstilling af en meget følelsesladet historie.
Spotlight er en storslået film. Den holder sig fra enhver form for selvpromoverende grandiositet i sin fremstilling af en kompleks sandhed, men dens beskrivelse af de konsekvenser, systematisk fortielse har, gør den ikke kun til en fremragende film, men stiller også nogle ubehagelige, nødvendige spørgsmål omkring magtmisbrug og forholdet mellem religion og politik. Mere end et årti er gået, siden avisen først brød igennem med denne historie, men den bør stadig ryste os lige så meget i vores grundvold.

Spotlight • 129 min.
Premiere: 25. februar