Boykottet israelsk film fylder norsk biograf

Den israelske film ”The Other Dreamers” handler om funktionshæmmede børn og deres drømme.
Den israelske film ”The Other Dreamers” handler om funktionshæmmede børn og deres drømme.

Den israelske film ”The Other Dreamers” om børn med særlige behov blev i efteråret boykottet i Norge. Men sidste tirsdag blev den vist i en udsolgt biografsal i Oslo.

Dokumentarfilmen «The Other Dreamers» handler om stærkt funktionshæmmede israelske børn og deres drømme. Filmen vil vise, hvor lidt der skal til for at give disse børn gode oplevelser og selvtillid.
I august 2015 valgte filmfes-tivalen «Human Rights Human Wrongs» at takke nej til at vise filmen, uden at have set den først. Men tirsdag så over 170 mennesker The Other Dreamers på Saga Kino i Oslo.

Afvisning er diskrimination

– Vi synes, det er uretfærdigt at en filmfestival afviser en film kun fordi den er israelsk. Den handler ikke engang om noget politisk. Da mener vi, det er diskriminering.
Folk har meldt sig til via nettet, og vi oplever, at dette har skabt engagement hos mange, siger Kjetil Ravn Hansen fra organisationen ”Med Israel for fred”, som stod bag fremvisningen i Oslo-biografen.

Del af boykot mod Israel

Den israelske regissør Roy Zafrani offentliggjorde 10. august en melding, han havde modtaget fra festivalchef Ketil Magnussen. Han gav følgende begrundelse for ikke at vise filmen:
”Vi støtter den akademiske og kulturelle boykot af Israel, så hvis ikke dine film handler om den illegale okkupation, eller berører okkupationen eller blokaden af Gaza, eller på anden måde diskrimineringen af palæstinensere, kan vi ikke vise dem.”

 

Boykot kritiseres

Før filmen blev vist, sagde Israels viceambassadør Dan Poraz, at han mente filmfestivalen «Human Rights Human Wrongs» begik en stor fejl ved at boykotte filmen.
Norges udenrigsminister Børge Brende har udtalt, at boykot af Israel ikke er norsk politik. Han tilføjer, at det er forkert at tro, at en udelukkelse af israelske kunstnere vil bidrage konstruktivt til at løse konflikten i Mellemøsten, snarere tværtimod.
Avisen Dagens redaktør, Vebjørn Selbekk, kalder boykotten ”en afgørelse som stinker og lugter af fordomme og diskriminering”.
– Men det er faktisk endnu vanskeligere at forstå, hvorfor vore skattepenge skal gå til en sådan festival i form af pengestøtte fra Oslo kommune og Norad. Og så må vi kunne spørge, om det virkelig er helt uproblematisk for ytringsfriheds-organisationer at finansiere en festival, som mener, at ytringsfriheden skal begrænses efter hvilken nationalitet man har, skrev Selbekk.
«Human Rights Human Wrongs» er en årlig festival, som i år foregik fra 16.-21. februar.
KPK