Når volden overskygger budskabet

Andrew Garfield spiller rollen som Desmond Doss, der nægter at gå på kompromis med sin tro. Foto: Still fra filmen ”Hawksaw Ridge”.
Andrew Garfield spiller rollen som Desmond Doss, der nægter at gå på kompromis med sin tro. Foto: Still fra filmen ”Hawksaw Ridge”.

Haksaw Ridge fortæller historien om Desmond Doss, som under Anden Verdenskrig reddede 75 soldaters liv uden at affyre et eneste skud.

”Du må ikke slå ihjel”. Desmond Doss’ historie er bundet op i dette bud. Han vokser op blandt Syvende Dags Adventisterne i en lille by i det landlige Amerika, og som dreng er han dybt præget af sin fars brutale hånd, der slår ned for den mindste forseelse.

Da han under et slagsmål med sin bror næsten kommer til at slå ham ihjel, er det dette bud, plastret op på familiens væg, der bliver hans moralske omdrejningspunkt.

Da Anden Verdenskrig bryder ud, vælger Desmond at lade sig hverve som sygepasser i hæren. Hverken hans overordnede eller hans medsoldater kan forstå eller respektere Desmonds beslutning om aldrig at røre et skydevåben, og han udsættes for både trusler og fysiske overgreb.
Men i Okinawa, under et af de blodigste kapitler i krigens historie, kommer Desmonds mod på sin alvorligste prøve.

Mel Gibsons film Hacksaw Ridge bygger på den sande historie om Desmond Doss, den første militærnægter i amerikansk historie til at modtage Congressional Medal of Honor, den højeste amerikanske militære udmærkelse for tapperhed under kamp, der reddede 75 soldaters liv uden at affyre et eneste skud.

Budskabet drukner

For biografgængere som jeg, der elsker film, hvor mod og hjerte overvinder det onde trods alle odds, hvor mennesket bliver sat på den ultimative prøve, burde Hacksaw Ridge være en ideel film. I stedet drukner et fint budskab i forsøget på at skildre krigens rædsler så realistisk som muligt. Der er en fin balance mellem realisme og voldspornografi, og Hacksaw Ridge falder desværre alt for ofte i den sidstnævnte grøft.

Jeg er ikke synderligt sart, og jeg forstår udmærket intentionen ved at udpensle drabets grusomheder: Den heroiske skildring af Anden Verdenskrigs soldaternes oplevelser er falsk, fortyndet så et moderne publikum ikke bliver afskrækket, men i stedet kan klappe sig selv på skulderen over at have stået på sejrherrens side, uden tanke for de menneskelige ofre, denne sejr har krævet.

Men Hacksaw Ridges næsten lystige iscenesættelse af lemlæstelser, stråler af blod og kaskader af menneskeligt kød er grotesk. Historien er forankret i krig, og krigsscenerne er det eneste, vi tager med os ud fra biografens mørke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg tror, at der ligger en god fortælling gemt under rædslerne. Mel Gibsons intention om at fortælle om en mand, hvis modige stædighed og religiøse overbevisning farver hver eneste handling, er prisværdig, men han fortaber sig i uvæsentlige ting. Desmonds gudfrygtighed kommer i anden række.

Hvis man vil lære historien om den virkelige Desmond Doss at kende, skulle man derfor hellere se Terry Benedicts prisvindende dokumentar The Conscientious Objector fra 2004.

Hawksaw Ridge
Instruktør: Mel Gibson
131 min. • Premiere 10. novmber


Artiklen fortsætter efter annoncen: