Afrikaner maler Danmark – og dansker Afrika

Vejen til Skagen, kalder Joseph Ntensibe dette maleri.
Vejen til Skagen, kalder Joseph Ntensibe dette maleri.

Over 75 kunstinteresserede mødte op, da Glocal Galleri i Dronninglund søndag havde fernisering for ”Afrikanske indtryk af Danmark og danske indtryk af Afrika”.

Galleriejer Frede Hansen, som har skrevet bogen ”Moderne afrikansk kunst og design”, har specialiseret sig i at vise moderne afrikanske kunstneres værker sammen med moderne dansk kunst. Bogen fortæller bl.a. om afrikanske kunstneres religiøse univers og har derfor været anmeldt i Udfordringen (12/2015).
I anledning af den nye udstilling, havde galleriet inviteret en af Ugandas bedste kunstnere, Joseph Ntensibe, til Danmark.
Ntensibe har også malet seks billeder med danske motiver.
– De handler om de fire årstider, som er noget specielt for Danmark. I Uganda har vi kun to årstider, regntid og tørtid.

Joseph Ntensibe
Joseph Ntensibe

Når en kunstner besøger et sted, tager han altid noget med sig. Sådan har min kollega Birthe Engedal fået nogle typiske afrikanske motiver med på sine billeder fra Afrika, sagde han.
Birthe Engedals motiver stammer fra hendes oplevelser som udsendt missionær i Vestafrika.
De fleste afrikanske kunstnere betragter deres malerier som blot en salgsvare og kvaliteten er ikke altid så høj. Men Joseph Ntensibe hører til den lille gruppe kunstnere, som har hævet sig over niveauet, og hvis værker sælges for tusindvis af kroner.
Joseph Ntensibe har endda været ude for, at en østrigsk udstationeret medarbejder i Uganda var så forelsket i ét af hans billeder, at han byttede sin brugte Mercedes for billedet!
Østrigeren var overbevist om, at hans børn og børnenebørn ville få valuta for investeringen.
– For når vi dør, bliver vi mere berømte, ler Joseph Ntensibe.
Malerierne hænger i Glocal Art Galleri indtil juni. Udover malerier sælges der afrikansk kunsthåndværk på galleriet, der er indrettet på en gård udenfor byen.