Beretningen om en jødisk orientalist

s15_OrientalistenI 1978 udgav den fremtrædende, dybt engagerede og intellektuelt ubestikkelige eksilpalæstinenser Edward Said bogen ”Orientalisme” – et monumentalt, sprænglærd og dybt indsigtsfuldt studie, der forlængst er blevet en klassiker, lige dele forkætret og beundret. Der var tale om et af de få værker i hver generation, der flytter teltpæle: ”Sig mig, hvad du mener om Said, og jeg skal sige dig, hvem du er.”

Orientalismen kan defineres som en slags mental konstruktion, der sætter fokus på modsætningen mellem det kristent orienterede Vesten og Østen. Nok begrundet i sit engagement i den palæstinensiske sag så Said orientalismens kulturbilleder som undertrykkende og beskæftigede sig derfor stort set ikke med den store interesse, jødiske Orient-interesserede omfattede fx islam med.

En af disse har nu fået sin helt egen biografi af den uhyre velskrivende Tom Reiss, der som få andre formår at levendegøre Historien, så dens krible-krable mylder af levende mennesker af kød og blod står lyslevende for enhver. Det er den aserbajdsjanske national-forfatter Lev Nussimbaum, hvis eventyrlige, besynderlige og farlige liv her sættes under lup af Reiss.

Forfatteren kalder ham ”i en vis forstand … et ekstremt eksempel på en type, der var et almindeligt syn i det 19. og 20. århundrede, men i dag er så godt som forsvundet: den jødiske orientalist … Forsøget på at opklare mysteriet om Lev Nussimbaum bragte mig også i kontakt med den skyggeverden af flygtninge og statsløse, som Den Russiske Revolution og Første Verdenskrig – og de hændelser i Tyskland, der gav grundlag for nazismen og Anden Verdenskrig – havde skabt” (side 21, 23).

I bedste fald kan Nussimbaums liv kaldes labyrintisk, i værste fald: kaotisk. Livsruten går fra Kaukasus’ Baku til tyske Berlin og fra Hollywood til norditalienske Positano. Han søger den ’indre Orient’ som en art mental overlevelsesstrategi; som myreflittig skribent udgiver han under navnet Kurban Said bl.a. en længe overset lille roman: ”Ali & Nino”, der handler om kærligheden mellem en islamisk fyrstesøn og en ung, kristen, georgisk kvinde. Den udkom i 2008 på Forlaget Vandkunsten og fås stadig. De to bøger akkompagnerer hverandre fint.

Kristne perspektiver er det imidlertid lidt svært at få øje på i biografien – men hold da helt op! Hvor er det altså fænomenalt fængende skrevet. Jeg siger det ganske sagte. Det høres nok alligevel.

Tom Reiss: ”Orientalisten. På sporet af Lev Nussimbaums besynderlige og farlige liv.”
517 sider • 350 kr. • Informations Forlag 2015.