Kristen under halvmånen

Der er kommet en bog, der er mere end som så, og som de fleste andre udgivelser af den slags har den også  lidt ekstra i bagagen til inspiration og eftertanke. Den er fuld af gode budskaber. Om hvad der kan ske, når mennesker af forskellig tro mødes og må leve med både forståelse og misforståelse og fremmedfrygt. En situation, der herhjemme også er en kendt størrelse fra de danske tv-stuer. 

Skuepladserne er udover Zanzibar (egl. en del af  Tanzania) Israel/Palæstina, Tyrkiet og Iran. En del af problemerne ved at deles om de fælles himmelstrøg er dog kulturelt  betingede, som  da et hotel på Zanzibar annoncerede ’gratis sex på stranden’. Lokalbefolkningen følte sig stødt over denne opfordring til utugt, indtil de sproglige tråde blev redt ud og sagen fundet sin  forklaring som  slangudtryk for en populær cocktail.

Det er alene bøn og Gud, der skal klare vore problemer, lyder det fra en af de interviewede. Det er et ekko, der høres gennem bogens fulde længde. Afsluttende opsummeret af forfatteren: ”Lad os bede for hinanden. Lære af hinanden. Leve med hinanden. Og lad os mødes i Himlen til en evig lovsang” (s. 199). Der hviler en ånd af befrielse og respekt for andre over bogens interviewede. Her er ikke noget had-evangelium, der skal rulles ud.

Bogen er en diskret  påmindelse om, at der måske er brug for andet  og mere end  bare et nyt Vordingborg-køkken. Til at reflektere over, hvad der bør være først i vore liv. At vi må vikle  os ud af materialismens kvælertag, og at alt andet på sigt såmænd også nok skal blive os givet. Men tingene er ikke altid, som tingene synes. Det ser man i Zanzibar, der er andet og mere end den ikoniske turistidyl, der så ofte stilles til skue. Det ser man i forhold til menneskerettighederne – retten til at tro og tænke – som nok er lovfæstede, men som  tit oplever en række benspænd af et overvejende muslimsk magtapparat.

Særlig interessant fandt jeg afsnittet om situationen for iranske kristne, der idag menes at tælle over 1.000.000 mennesker. Overordnet regnes den nestorianske kirke for en af verdens ældste; her forundtes det apostlen Thomas at udbrede sin tro; idag finder undergrundskirken sin vækst i de nærmest talløse husmenigheder. Og det er kvinderne, der leder vejen – og det gør de i kraft af som de første i familien at have modtaget evangeliet.

Kristne er under pres. Det kan ikke benægtes. Men ingen tunnel uden lys for enden, og gode kræfter er hele tiden i færd med at afhjælpe situationen. Både indenfor og udenfor landene. Inter-kulturelt. Med Gunga Dins ord: ”Gud elsker alle sine skabninger efter én og samme målestok.”

Sander Hansen: ”Under halvmånen – Livet som kristen i den muslimske verden”
200 kr. 204 sider;
smukt illustreret.
LogosMedia, 2024.