Ideen til kirkedage opstod i nazistisk fangenskab…

s4_reinold_von_thadden-trieglaffDanske Kirkedage blev afholdt første gang i sommeren 1968 inspireret af Deutche Kirchentage i Tyskland. Ideen til de tyske kirkedage fik juristen Reinold von Thadden-Trieglaff, mens han sad i fangenskab under Anden Verdenskrig. Som en reaktion på, at kredse i den lutherske kirke havde samarbejdet med nazisterne, ønskede han at skabe et arrangement, der skulle hindre, at lutherske kristne nogensinde igen lod sig forføre af nazismen. I dag besøges de tyske kirkedage af flere hundrede tusinder, og ingen tysk toppolitiker forsømmer at vise sig der.
Bag kirkedage ligger der altså en erkendelse af behovet for en kritisk selvreflektion og en tanke om, at kirken skal engagere sig i samfundet og arbejde for dialog, fredelig sameksistens og medvirke til kristnes engagement i samfundet.

Lys i vinduerne for de faldne
I år er det 71 år siden frihedsbudskabet lød i Danmark 5. maj 1945.
Om aftenen den 4. maj sætter mange danskere lys i vinduerne. Mange steder holdes der højtidligheder som i Øster Snede, hvor sognepræst Anders Dalgaard holder mindetalen for syv allierede flyvere, der styrtede ned den 21. april 1943.
NC