Kristne organisationer hjælper jordskælvsofre

- Vi hjælper i Jesu navn, siger Franklin Graham fra organisationen Samaritan’s Purse.  Jordskælvet i Ecuador er det kraftigste i årtier, og flere tusinde meldes omkommet, såret eller savnet. Fotos: Samaritan’s Purse og Agencia de Noticias ANDES/CC/Flickr.
– Vi hjælper i Jesu navn, siger Franklin Graham fra organisationen Samaritan’s Purse.
Jordskælvet i Ecuador er det kraftigste i årtier, og flere tusinde meldes omkommet, såret eller savnet. Fotos: Samaritan’s Purse og Agencia de Noticias ANDES/CC/Flickr.

Jordskælvet i Ecuador den 16. april dræbte 600 og ødelagde mange huse.

Kristne nødhjælpsorganisationer fra bl.a. USA kom hurtigt til stede efter jordskælvet i det nordvestlige Ecuador.

Jordskælvet, som blev målt til 7,8 på Richterskalaen, kostede næsten 600 livet, mens 2500 blev såret og flere hundrede savnes stadig. Samtidig blev over 300 bygninger ødelagt, og mange bilister blev fanget på ødelagte veje, skriver Religion News Service.

Ingen vand og strøm

Fra syv af World Visions hjælpeprogrammer nær epicenteret meldes det, at der hverken er rindende vand eller strøm.
Derfor prøver man nu at hjælpe 10.000 mennesker i de værst ramte områder, bl.a. Manabi, Esmeralda og Los Rios med madrasser, moskitonet, hygiejneartikler, køkkenudstyr og udstyr til vandrensning.
– Lige nu prioriterer vi det at imødekomme børnenes og familiernes behov, siger World Vision’s nationale leder, Jose Luis Ochoa. World Vision har derfor oprettet børnevenlige områder, hvor børn og unge kan få hjælp og rådgivning.

Hele landsbyer ødelagt

Organisationen MAP International fra Georgia har specialiseret sig i at skaffe medicinsk udstyr. De har nu vurderet skadernes omfang. I nogle områder er hele landsbyer blevet ødelagt, fortæller Maggy Martinez fra MAP. Organisationen vil skaffe medicinsk udstyr og samarbejder med andre NGO’er om at koordinere indsatsen.

Kirker styrer indsatsen

I hovedstaden Quito har de protestantiske kirker oprettet en ”jordskælvskomité”, som skal koordinere samarbejdet mellem bl.a. MAP, UNICEF, World Vision, Plan International, Save the Children og CARE.
– Mit land har ikke oplevet et jordskælv som dette i mange år, siger Maggy Martinez. ”Jeg takker jer for jeres hurtige indsats og vilje til at hjælpe i den store lidelse og sorg, som mit land står i.”

s10_bilEvakueringer

Nogle mennesker er fundet i live under sammenstyrtede bygninger. Redningsfolk trak en overlevende ud fra et sammenstyrtet hotel 40 timer efter jordskælvet.
Når eftersøgningen for døde og sårede er overstået, vil nødhjælpsorganisationerne koncentrere sig om at evakuere borgerne, give dem husly og lægehjælp. MAP bruger en standard-hjælpepakke med medicinsk udstyr, og kan hjælpe tusinder af nødlidende i op til tre måneder.

Hjælpen flyves ind

Samaritans Purse fra North Carolina har også et team i det jordskælvsramte område. Talsmand Scott Knuteson siger, at man har planer om at flyve forsyninger og hjælpearbejdere ind.
– Vi reagerer i Jesu Kristi navn for at give nødhjælp i form af vand, husly og lægehjælp, siger evangelisten Franklin Graham, der er leder af Samaritan’s Purse. Organisationen har nu åbnet et felthospital i byen Chone.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Slap med skrækken

Seks udsendte fra norske Misjonsalliansen slap med skrækken, selv om de oplevede jordskælvet på nært hold.
– Da el-masterne eksploderede troede flere, at der blev affyret våben. Nogle af vore udsendte og volontører var i et indkøbscenter under hændelsen, og de måtte søge dækning under borde eller andre gemmesteder, mens tagpladerne faldt ned. Men alle er i sikkerhed nu, fortæller generalsekretær Andreas Andersen på organisationens hjemmeside.