Terrorofre mindet med Koran-vers mod kristne

Den tyrkiske Koran-lærer Hüseyin Gültekin oplæser Sura Al Fatiha foran højalteret i Domkirken, mens Thorvaldsens Kristus-figur ser til... Foto fra mindehøjtideligheden for terrorofre den 6. april 2016. Foto: Martin Sylvest/Scanpix.
Den tyrkiske Koran-lærer Hüseyin Gültekin oplæser Sura Al Fatiha foran højalteret i Domkirken, mens Thorvaldsens Kristus-figur ser til… Foto fra mindehøjtideligheden for terrorofre den 6. april 2016. Foto: Martin Sylvest/Scanpix.

Domprovst Gadegaard tillod en muslim at oplæse vers i Københavns Domkirke, hvor ikke-muslimer (kristne og jøder) omtales som dem, der har påkaldt sig Allahs vrede. Det møder kraftig kritik.

”Vis os den rette vej; vejen for dem, Du har skænket Din nåde – ikke vejen for dem, der har påkaldt sig Din vrede, eller som er faret vild”.

Sådan lød den muslimske bøn under mindegudstjenesten for terrorofre i Københavns Domkirke den 6. april.
Koran-citatet fra Sura 1 blev reciteret af den tyrkiske muslim Hüseyn Gültekin.
Københavns Domkirke havde planlagt mindegudstjenesten i samarbejde med Elfenbenskystens ambassade, den tyrkiske, den pakistanske og den belgiske ambassade. Blandt deltagerne var justitsminister Søren Pind og ambassadører fra bl.a. Belgien, USA og Israel.

Koranen hører ikke til i kirken

Men Koran-citatet opfattes af mange som en fordømmelse af kristne og jøder. Og som en hån mod de forfulgte kristne, der dræbes af muslimer. (Se Iben Thranholms klumme)
Den tidligere provst Peter Balslev Clausen har i Kristeligt Dagblad kaldt det ”dybt rystende”, at Folkekirken inviterer fremmede religioner ind på andre religioners betingelser.
– Koranen hører ikke hjemme i kirken, for det er et skrift, der tager afstand fra kristendommen, fastslår han.

Hån mod forfulgte kristne

Tidligere muslim og indvandrerpræst Massoud Fouroozandeh er også fortørnet og kalder det ”vanvittigt”.
– Domprovst Anders Gadegaard mener ikke, at verset er en afvisning af kristne og jøder. Er det det?
– Dette vers er antikristeligt i samme ånd som Koranens Sura 9:30, der fordømmer jøder og kristne. Det slutter med: ”Må Allah ødelægge de vildfarne!”
Denne antikristne domprovst bør straks kaldes til en tjenstlig samtale og fratages sit embede, hvis biskoppen fortsat skal kunne rejse sit hoved som en biskop, siger Massoud.
– Sura 1 er en klar afstandtagen til jøder og kristne, det vil sige ikke-muslimer. At tillade en imam at stå foran alteret eller på prædikestolen og læse fra Koranen er ikke alene et brud på præsteløftet, idet man håner nådens hellige midler, men også en tydelig antikristdyrkelse.
– Hvordan ser du brugen af dette vers i lyset af situationen for verdens forfulgte kristne?
– Det er så grotesk og beskæmmende. Midt i en tid, hvor vores søskende slagtes i Allahs navn i Muhammeds fodspor, lukker man denne ånd ind i kirken i stedet for at forsage ideologien og elske mennesket.
Bodil+Henri.