Jødisk påske fejret i Jerusalem

Folk smed brød og melprodukter på ilden, før påskefesten startede i Israel. Foto: Vidar Norberg.
Folk smed brød og melprodukter på ilden, før påskefesten startede i Israel. 

De jødiske påskeforberedelsene er godt synlige i gadebilledet. Bibelen fortæller, at jøderne skal rense deres huse for syret brød og spise usyret matza-brød i syv dage (2. Mos. 12, 15–20).
På gaderne er der vaskestationer, som renser kogekar og bestik i kogende vand, som varmes op med et propanapparat. Da er det frit for gær og surdej og kan bruges i påsken.
Det er en begivenhed, når gærprodukter som brød og spagetti, fjernes fra hjemmene. Lidt tages med til offentlige bålpladser og brændes, så børnene kan lære, at surdejen må ud.
I butikkerne dækkes melprodukter til med plastik. Ingen må købe dem, før påsken er ovre. Det er også skik, at Israels samlede beholdning af melprodukter symbolsk sælges til en araber. Senere køber Finansministeriet varerne tilbage.
Når husene er renset, kan jøderne starte på sedermåltidet. Hele 93 procent af israelske jøder tager del i det jødiske påskeritual med sedermåltidet, hvor de genfortæller historien om jødernes udvandring fra Egypten under påskemåltidet.
Selv blandt jøder, som ikke regner sig som særlig religiøse, er dette en populær tradition, ifølge Pew Research Center. 87 procent af sekulære jøder deltog i sedermåltidet i 2015, mens 97 procent af de traditionelle jøder deltog. Hele 99 % af de religiøse og 100 % af de ultra-ortodokse jøder fejrede påske.