Rejsen er vigtigere end målet

s15_Indtil vi finder hjem”Indtil vi finder hjem” er en roman om tre svenske forældreløse søstre, som immigrerer til Amerika omkring år 1900.

De tre unge søstre rejser dels pga. et plettet familierygte (pga. farens formodede selvmord) og dels fra en onkels overgreb. Deres mål er at finde et nyt hjem i den nye verden.
I fortællingen møder vi først den ældste søster Elin, som føler et overvældende ansvar for sine yngre søstre. Dette gør hende til en overbeskyttende og alvorlig ung kvinde. Som modspil til hende finder vi den sorgløse og letsindige Kirsten og den yngste, naive og forsigtige Sofia.
Pigerne når selvfølgelig ikke målet for deres rejse så nemt og hurtigt, som de havde forestillet sig. Undervejs møder de sammen og hver for sig udfordringer, som er med til at modne og udvikle dem, efterhånden som de konfronteres med nye forhindringer i jagten på at finde et trygt og lykkeligt hjem.

Gud er med hele vejen

Troen på Gud skildres som en del af pigernes opvækst og finder fint en naturlig plads i fortællingen. De har alle deres tvivl og kampe, når det kommer til at stole på Guds omsorg. Overraskende nok bliver det den yngste søster Sofia, som først finder den klippefaste tro og viser de andre vejen dertil.
At de små lektioner om tro kommer fra hende, virker troværdigt, og det lykkes forfatteren at flette det ind i historien, uden at det virker for anstrengt eller unaturligt.
Det er en roman, som hurtigt fanger mig som læser, jeg er godt underholdt og har samtidig fået et historisk indblik i livet som immigrant i USA for godt 100 år siden.
Historien indledes med et citat af Ursula K. Le Guin: ”Det er godt at have et mål for sin rejse, men i sidste ende er det selve rejsen, der betyder noget”. Dette citat sammenfatter ret præcist boges handling og pointe, og hvad man meget passende kan benytte anledningen til at reflektere over i sit eget liv.

Lynn Austin: Indtil vi finder hjem
575 sider • kr. 249,00
Forlaget Scandinavia