Når børnene bare ikke kommer

s15_Hul i hjertetBogen ”Hul i Hjertet – en bog om barnløshed” er en oplysende bog til barnløse par og deres netværk.

De fleste kapitler handler om ægtepar, som inderligt ønsker sig et barn, der bare ikke indfinder sig, dvs. de er ufrivilligt barnløse.

De enkelte kapitler er derfor skrevet med pennen ”dyppet i blod fra det hul i hjertet”, som kommer af personlige smertefulde erfaringer. Desuden er to kapitler skrevet af en præst ud fra en bibelsk forståelse og en læge ud fra årsager, muligheder, regler og det etiske. Bogen er skrevet som trøst og opmuntring, for at give håb og nye fremtidsdrømme.

Erkendelse og handling

Først beskrives den gradvise erkendelse af, at ikke alle får børn uden videre. Det kan tage nogle år, inden man erkender det og begynder at overveje, hvad man så vil gøre ved det. Og her er en af bogens styrker, at man læser om, hvordan forskellige ægtepar overvejer de mange komplicerede muligheder i forhold til fertilitetsbehandling og adoption. Det kan virke som lidt af en jungle at finde rundt i de komplekse problemstillinger, man nok ikke lige havde overvejet før.

Etik

Et af aspekterne er det etiske i, hvor langt vil man gå for at få et barn ved hjælp af fertilitetsbehandling, fx tage flere æg til befrugtning i reagensglas og ende med at kassere nogle, hvilket flere ufrivilligt barnløse ikke synes er acceptabelt, lige som at få en fremmed donor heller ikke er det. Nogle fravælger efter nogen tid den meget omfattende (og uromantiske!) fertilitetsbehandling, fordi det er følelsesmæssigt opslidende og kan synes ørkesløst. De tyer så til adoption – hvis det er muligt, for det skal man jo godkendes til. Flere ender dog med at få børn.

Følelser og tro

Et andet aspekt er forholdet mellem ægtefællerne, deres selvbillede, deres måde at reagere på, deres forhold til omverdenen og de meget stærke følelser, som kommer i spil; og ikke mindst deres forhold til Gud: Hvorfor os? Hvor går grænsen som kristen troende i forhold til fertilitetsbehandling, kunstig befrugtning og den slags? Og de mange tanker og bønner, som følger med.

Det er en rigtig god bog at blive klog på for ufrivilligt barnløse og deres netværk, fordi man kommer rundt om mange aspekter og muligheder, som man kan overveje, inden man beslutter sig for en handlingsplan og søger mere hjælp til det.
Desuden giver de smertefulde vidnesbyrd et indblik i, hvordan det føles at være ufrivilligt barnløs, når det burde være en enkel sag at få et barn.

Steen Møller Laursen: Hul i hjertet – En bog om barnløshed
144 sider • 150 kr. • Lohses Forlag


Artiklen fortsætter efter annoncen: