Hulekirken slap fri af tyranniet

s13_stor_hulekirkenCave Church i Budapest symboliserer både kommunistisk undertrykkelse og kristent mod.

Hvor skal sommerferien gå hen i år? Hér er et godt forslag: Budapest.

Den ungarnske hovedstad er nem at komme til. På én gang pompøs og charmerende. Tit kaldet Østeuropas Paris. Og så har storbyen ved Donau-floden rigtig meget at byde på.
Termiske bade. Donau med broerne. Gullasch. Statsoperaen. Den klassiske musiks mastodonter Bartok og Liszt. Europas største synagoge. En lystig ramlen og skramlen fra de gule sporvogne. Og så Cave Church.
For en kristen – med interesse for historiens vingesus – er Cave Church nærmest et must at besøge, hvis man er i Budapest. Grottekirken inde i Gellért-bjerget, en iøjnefaldende klippeknold på kanten af Donau, symboliserer på én gang den brutale undertrykkelse af de kristne under kommunismen – og de kristnes mod.
Kommunisterne fik på sigt hverken has på Ungarn eller på kristendommen, og i dag er Cave Church på én gang en velfungerende katolsk kirke og en turistattraktion.

s13_lille»National helligdom«

Hulekirkens alder er ikke dét, der gør den interessant. Den kan næppe heller kaldes den mest imponerende grottekirke i verden.
Den er forholdsvis lille, og i kristen sammenhæng ret ny.
Grundlagt i 1926 af en håndfuld paulinermunke, der havde været på en pilgrimsfærd til Lourdes i Frankrig og dér havde besøgt den berømte grotte, hvor Jomfru Maria åbenbarede sig for den 14-årige pige Bernadette i 1858.
En sådan grottekirke ville paulinermunkene også have hjemme i Budapest.
Men hvorfor var det så lige, det var så vigtigt for dem at skabe en mini-kopi af grotten i Lourdes?
Forklaringen skal findes i Første Verdenskrigs afslutning. Da munkene besøgte Lourdes, var der kun gået fire år siden, Ungarn med Versailles-fredsaftalen havde mistet en betragtelig del af sit område. Nye grænser blev trukket – dikteret politisk – og tilbage sad ungarerne og begræd tabet.
De nye grænser betød, at millioner af ungarere, ca. hver tredje etniske ungarer, nu blev borgere udenfor Ungarns grænser – i nabolande som Rumænien, Tjekkoslovakiet og Serbien.
Familier blev splittede, og næsten alle ungarske familier oplevede pludseligt at have nærtstående slægtninge, der boede i et naboland.
Et nationalt trauma. Et traume, som præger ungarerne den dag i dag. Og et traume, der var den egentlige årsag til, at paulinermunkene ville skabe en kopi af Lourdes-grotten.
Den skulle – dengang på bagsmækken af nederlaget – fungere som en slags »national helligdom«. Munkenes tanke var, at Jomfru Marias kærlighed skulle spredes fra den helende klippehule i Gellért-bjerget og trøste en blødende nation.

Brutale overgreb

I løbet af Anden Verdenskrig steg munkenes antal, fordi Pauliner Ordenen forklædte flygtninge som munke og derved reddede dem fra nazisterne.
Men den virkelige modstand kom med kommunisternes magtovertagelse i 1945. Kirken var en torn i øjet på kommunisterne, fordi den var så populær i befolkningen.
I maj 1948 deltog ikke færre end 100.000 ungarere i fejringen af Fatima messen i og omkring hulekirken, bl.a. den ungarske kardinal Joseph Mindszenty, der var personificeringen af nazi-oppositionen i landet og senere modstanden mod det kommunistiske regime.
Kommunisterne opløste brutalt messen. Og ikke nok med det: I 1951 anholdt det ungarske hemmelige politi samtlige munke og lukkede grottekirken med en 2,25 meter tyk cementmur. Munkenes leder, Fader Ferenc Vezár, blev dømt til døden, og de øvrige munke idømt 5-10 års fængsel.
Med til historien hører, at kardinal Joseph Mindszenty allerede i 1949 var blevet anholdt, torteret og idømt en livslang fængselsstraf. Joseph Mindszenty blev løsladt i forbindelse med Ungarn-opstanden i 1956 og fik politisk asyl på den amerikanske ambassade, hvor kardinalen tilbragte de næste 15 år af sit liv. Først i 1971 fik han lov at forlade Ungarn, og han døde i eksil i Østrig i 1974.

Eremit helbredte

Med kommunismens fald i 1989 blev Cave Church givet tilbage til Pauliner Ordenen og genåbnet. Tyranniet tabte, kirken vandt.
En halv snes munke holder i dag til hér, med tre daglige messer.
Grotten med de nøgne, forrevne vægge, og en temperatur året rundt på 20 grader på grund af de varme, termiske kilder, der flyder i klippen, er et naturligt hulrum. Som del af et netværk af naturlige hulrum i hele Gellért-bjerget, skabt af de termiske kilders gnaven i klippevæggen gennem årtusinder.
Historien fortæller, at grotten engang i Middelalderen var hjemsted for en eremit, der hed Ivan. Han skal have helbredt mange via det varme, helende termiske vand, der løber i bjerget. Et andet navn for hulekirken er da også St. Ivan’s Cave – på ungarsk: Szent Iván-barlang.

Fakta om Budapest
Indbyggertal: 1,8 mio.
Religion: 65 % romersk-katolske, 25 % protestanter.
Sprog: Ungarsk.
Fly: Ryanair og Norweigian har begge direkte fly fra København, og Ryanair også fra Billund.
Valuta: Ungarske forint.
Prisniveau: Man får meget for pengene i Budapest. Priserne ligger ca. 30-40 % under gennemsnittet i EU.