Sund selvtillid

Af Henri Nissen Ansvarshavende redaktør
Af Henri Nissen
Ansvarshavende redaktør

Vi vil sikkert alle gerne lykkes som mennesker. Lykkes i familien, i parforholdet, på arbejdspladsen, i skolen, i sportsklubben eller andre steder, hvor vi er sammen med andre.

Om det lykkes, har ikke kun med evner at gøre. Det har ofte mere med selvtillid at gøre. Mennesker, der udstråler selvtillid, kan slippe godt fra selv dét, de ikke er gode til.
Mange moderne mennesker lider af dårlig selvfølelse. Og det moderne samfunds falske løsning på problemet er ofte, at man så blot skal lade, som om man har selvtillid.

På kurser lærer arbejdsløse fx, hvordan de skal rose sig selv og fremture, som om de var rigtigt gode. Men arbejdsgiveren opdager det jo, når den ny-ansatte slet ikke kan leve op til sine løfter. Har man så hjulpet nogen?

Det er som regel en god idé at opmuntre og rose mennesker, for alle har brug for anerkendelse. Men hvis rosen bliver til falsk smiger, er den farlig. ”En mand, der smigrer sin næste, breder et net ud for hans fødder.” (Ordsprogenes bog 29,5). De alt for positive ord giver dig en falsk selvfølelse, som gør dig overmodig og hovmodig.

Men hvad gør Gud så?

Han snakker dig ikke efter munden, for Gud kan ikke lyve. Han siger sandheden, men han gør det i kærlighed.
Han bilder dig ikke ind, at du er mere, end du er.
Men Han gør dig til mere, end du er.

Når du har en personlig relation til Gud/Jesus, så løfter han dig op – skridt for skridt. Ikke så hurtigt som en rockstjerne, der må klare presset med stoffer og alkohol, men sådan at du kan vokse naturligt. Dem, der er tro over lidt, sætter han over mere – ja, ofte over meget mere.
Troen på, at en god Gud følger dig som en god far, og at du er hans barn, giver dig mod og kræfter til at gøre det, der er svært. Fx at overvinde dig selv…

Både Bibelen og historien har mange eksempler på mænd og kvinder, som voksede og blev stærke – på grund af deres tillid til Gud.
Det var ikke kun deres evner, der kvalificerede dem. Heller ikke deres egen selvtillid. Men den selvtillid, som kommer af at være kendt og elsket af Gud, og have Jesus selv som ven.

Og den selvtillid kan vi vokse i.


Artiklen fortsætter efter annoncen: