Tilgivelsens mirakel

s15_Alt bliver nytNy Roman af Lynn Austin foregår i tiden efter den amerikanske borgerkrig og handler om en sydstatsfamilies kamp for at overvinde bitterhed og en sønderbrudt tro.

Anmeldt af Pia Hinderfelt

Lynn Austin har med sin nyeste bog – ”Alt bliver nyt” atter engang skrevet en medrivende bog.

Vi befinder os i afslutningen af den amerikanske borgerkrig. Efter krigen, hvor Syden tabte og slaverne blev frigivet, er alt forvandlet, og aristokraternes storhed og hovmod står for fald. Intet er som før krigen, og vi følger den ældste datter Josephine Weatherlys og hendes families kamp for få en hverdag til at køre igen.

Josephines far og ældste bror døde i krigen, og den yngste bror, som skal overtage plantagen, er hjemvendt fra krigen og er en meget nedbrudt og bitter mand.

Josephines familie bliver hele tiden ved med at kigge tilbage på fortiden og ønsker sig så desperat tilbage til den tid, at de på det nærmeste bliver til ”saltstøtter”, som Lots kone i Bibelen. Josephine er nødt til at kæmpe med sin egen og familiens selvopfattelse og få den pillet fra hinanden, så de kan komme videre.

Josephine udvikler sig fra at være en stille og indesluttet pige, der igennem de barske krigsår lærte at holde sine tanker og følelser for sig selv og aldrig sætte ord på dem over for andre, til at blive en kvinde med ben i næsen. Hendes ulmende vrede overfor hele den atmosfære af håbløshed, bitterhed og laden stå til, får hende til at begynde at åbne munden og endelig sige fra.

Den tidligere slave, Lizzie, lærer Josephine en del praktiske og nødvendige ting for at komme videre med livet.
Vi følger også Lizzie og hendes mand Otis og deres børns liv og ser, hvad det betyder for dem, at de nu officielt er frie mennesker. Vi ser den udvikling, der sker med dem fra at have været betragtet som dyr, der bare skulle underordne sig og ikke stille spørgsmål til noget, og til at være selvstændige individer, der har lov til at tænke selv og træffe beslutninger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Josephine har mistet sin tro på en kærlig Gud, der hører hendes mange bønner. Men i sin kamp med livet og troen får hun hjælp fra en uventet side. Hun møder yankee’en Alexander Chandler. Selvom hans tale om Gud lyder helt kætterisk i hendes øre, og hans måde at tale om Gud på er alt for personlig og direkte – for sådan blev troen ikke fremstillet i hendes kirke – så får det hende alligevel til at prøve at søge Gud igen.

Flot persongalleri og relevante temaer

Lynn Austin har en fantastisk evne til at beskrive mennesker og deres indbyrdes relationer samtidig med, at hun formår at sætte persongalleriet ind i en historisk ramme, så man som læser føler sig til stede i historien og kan identificere sig med mange af problemstillingerne i romanerne.

Bitterhed, som er en af hovedtemaerne i romanen, er en af de mest uforsonlige følelser, man kan nære. Man kan ikke se fremad, hvis man er bitter, kun tilbage. Man kan kun tænke på alt det, man har mistet, og er dermed låst fast i fortiden og er fortvivlet over, at den er borte. I sidste ende fortærer bitterheden alt håb.
Kan håb – og en sønderbrudt tro på Gud – overleve midt i ødelæggelserne, og kan mennesker forandres?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bogen er fyldt med mange andre spændende temaer, som i den grad også berører læsernes liv i dag, og derfor bliver man fanget af bogen. Det er temaer som: håbløshed, fortvivlelse, stolthed, glæde, taknemmelighed, tålmodighed, tilgivelse, elske sin fjende, forsoning, nåde og barmhjertighed.

Lynn Austin – Alt bliver nyt
574 sider • 249 kroner • Forlaget Scandinavia