Allerød fixer cykler for flygtninge

Jeg er så glad for min cykel! siger Saman fra Iran. Han står foran Menighedshuset i Allerød, hvor cykelværkstedet ligger.
Jeg er så glad for min cykel! siger Saman fra Iran. Han står foran Menighedshuset i Allerød, hvor cykelværkstedet ligger.

Menighedshuset i Allerød har et værksted – andre donerer brugte cykler og reservedele.

“Jeg er så glad for min cykel!” Saman fra Iran kender godt nok ikke den populære danske børnesang. Men han udbrød spontant ”I’m so happy for this bike”, da han som én af mange asylansøgere fik sig en god brugt cykel fra ”Fix a Bike” værkstedet ved Menighedshuset på Aggebovej i Allerød, fortæller projektleder Lars Meldgaard.

Cykler giver livskvalitet

På værkstedet kan flygtninge og asylansøgere være med til at reparere og sætte brugte cykler i stand, og måske selv få en cykel.
Flygtningene bor afsides og har næsten ingen penge, så offentlig transport er et problem for dem. Det er med til at isolere dem i centrene Sandholm og Sjælsmark. Derfor giver en cykel dem et stort løft i frihed og livskvalitet. De får nye muligheder for at deltage i aktiviteter, møde danskere og opleve det danske samfund og naturen.
– Tit er der flygtninge og nydanskere, der allerede inden vi åbner står og tripper med deres cykler, som er gået i stykker, skal lappes eller skrues på. Ofte er de selv med til at fixe deres egen cykel, eller den de ønsker at købe, siger Lars Meldgaard.
Der er indtil nu istandsat og afsat 27 cykler, der sælges for 50 kr.
– Vi har et hyggeligt arbejdsfælleskab med smil, grin og kommunikation på mange forskellige sprog. I ventetiden kan man hygge sig i Menighedshuset eller spille bordtennis, og vi byder på en kop kaffe og en skive franskbrød.
Det er fantastisk at opleve den vilje, der er i Allerød til at gøre en forskel og hjælpe flygtninge og nydanskere til at blive integreret og få en bedre hverdag med flere muligheder, siger Lars Meldgaard.

Bred lokal opbakning

Projektlederen takker alle, der har støttet projektet. Det drejer sig om Lillerød Brugsforening, som gjorde opstarten mulig ved at donere 5.000 kr. til køb af værktøj, cykler og reservedele.
Venligboerne, som har formidlet information, skabt kontakter og fundet tolke til arabisk.
Gladgaarden, som har leveret gode brugte cykler, og Bdr. Teglgaard Cykler, som har leveret billige reservedele.
Der er også mange af Allerøds borgere, som ringer og formidler kontakt. Mange har allerede doneret mange cykler, men der er fortsat behov for flere cykler. Der er også brug for nogle borgere, der kunne hjælpe til på cykelværkstedet, slutter Lars Meldgaard.
”Fix a Bike” værkstedet ved Menighedshuset på Aggebovej 5 har åbent to timer hver lørdag.