Elon var ateist – men så oplevede han Gud

”Hardcore og meget bevidst ateist” - sådan definerede Elon sig selv.
”Hardcore og meget bevidst ateist” – sådan definerede Elon sig selv.

”Hardcore og meget bevidst ateist” – sådan definerede Elon sig selv. Han begyndte at læse i Bibelen for at pille den fra hinanden. 

– Jeg har denne her meget klare oplevelse af at gå fra at være hardcore, meget bevidst ateist, til at møde Gud. Til, at han rent faktisk begyndte at tale til mig. Han begyndte at prikke til mit hjerte på en måde, jeg slet ikke kunne komme væk fra. Det er ikke særligt håndgribeligt, men måske alligevel den mest håndgribelige måde, jeg kan beskrive det på.

Sådan begynder Elon Jepsen, 34 år, sin fortælling om, hvordan han blev kristen.
Allerede i 6. klasse begyndte han at søge efter livets mening, men syntes, det var svært at finde i kirken. Det billede, han dér mødte af Gud, var så langt fra hans eget liv. Elon endte som ateist og var overbevist om evolutionsteorien. Samtidig havde han opgivet at finde en dybere mening med livet.

I kontakt med kristne

Som 16-årig rejste han til USA på highschool. Her spillede han fodbold på skolen og blev snart venner med en af de andre spillere, Jeremy. Jeremy var kristen og en intelligent person.

– Vi havde rigtig rigtig mange diskussioner omkring tro, men han havde gode svar, og han havde virkelig tænkt over tingene. Oven i det talte han om Gud, som om han var hans ven. Jeg var langt fra enig med ham, men jeg respekterede ham, husker Elon.

Han boede hos en værtsfamilie, som ikke var særlig troende, men de fandt en kristen ungdomsgruppe, som han kunne være med i. Det var samme sted, som Jeremy kom, og Elon kunne rigtig godt lide det.

– Det var helt vildt hyggeligt, og samtidig gav de virkelig plads til at forholde sig til livet. Tit når præsten prædikede, sad jeg og kom med modargumenter, og det var der plads til, forklarer Elon, som efterhånden var blevet rokket i sit ateistiske fundament.

Han begyndte at læse i Bibelen med det formål at pille den fra hinanden og finde noget ”skyts” til, når han diskuterede tro med sine nye kristne venner. Men læsningen blev til en helt anden oplevelse:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Da jeg læste om Jesu liv i Bibelen, havde jeg den oplevelse, som jeg senere har mødt beskrevet hos Martin Luther. Han siger: ”Bibelen har hænder og fødder, den løber efter mig. Den griber fat i mig. Jeg kan ikke slippe væk fra den”. Den oplevelse sad jeg så stærkt med lige der. At det her på en eller anden måde var det mest gribende, jeg nogensinde havde læst. At det var det vildeste, jeg nogensinde havde læst – og det er det jo ikke, hvis man bare går til teksten og læser om det, Jesus siger, og hvad han gør, osv.

– Den måde jeg selv tolker oplevelsen på i dag, er nøjagtig som Martin Luther tolkede det. At det var Helligånden, som åbenbarede Jesu ord for mig og på en eller anden måde viste mig, at her var der noget helt særligt, som jeg skulle følge efter.

Elon kom ikke til tro på Gud lige med det samme, men hans nysgerrighed var blevet pirret, så han bad: ”Gud hvis du virkelig er der – så vis dig for mig”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Og så oplever jeg simpelthen Gud være til stede i mit værelse, en morgen jeg vågner. På det tidspunkt har jeg ikke sprog for, at det er Gud. Jeg tænker bare: ”Der er et eller andet her”. Og det er så virkeligt for mig, at jeg åbner alle skabe. Jeg kigger under sengen, fordi der er nogen i mit værelse. Og til sidst må jeg så bare erkende, at det er der ikke – og så tænke: ”Okay måske har det noget med Gud at gøre. Hvad ved jeg?”
I løbet af dagen og i løbet af de næste dage havde Elon oplevelsen af, at Gud var ekstremt stærkt til stede omkring ham.

Overnaturlige oplevelser

Og Elon fik flere overnaturlige oplevelser. Senere samme dag gik han nede i byen, da en bekendt af ham gik forbi på modsatte side af vejen. Og pludselig strømmede alle mulige indtryk omkring hende ind over ham, så han på én gang vidste, hvad hun gik og kæmpede med, og hvad hun drømte om. Det skete to gange mere på lignende måde, blandt andet med moren i hans værtsfamilie.
– Jeg gik fra en følelse af, at der intet åndeligt fandtes, til at alle mulige ting begyndte at ske i mit liv. Da jeg oplevede det med min værtsmor, gik jeg ind på mit værelse og bad til Gud: ”Hvad sker der? Du kan jo ikke være til på grund af ondskaben i verden”, og så listede jeg alle mine argumenter op, men så snart jeg kom med mine indvendinger, fik jeg forklaringen givet, forklarer Elon, som oplevede, at det var Gud, der svarede i hans tanker.

– Samtidig fik jeg en følelse af Guds nærvær, som en oplevelse af, at når jeg kiggede op, kiggede jeg lige op i Guds ansigt. Og der ringer det bare så enormt stærkt indeni mig: ”Det her er meningen med livet!” Det at være lige her i den her relation – venskabet med Gud. Den der dybe, dybe følelse, eller oplevelse af fuldstændigt at smelte sammen med ham. Det er det, jeg er skabt til. Den kærlighed og fuldstændige totale accept, som jeg oplevede lige dér. Det er det, jeg er skabt til. Det er denne her relation, jeg at skabt til at være i. Og der skete et eller andet indeni mig. Jeg bad: ”Jesus, nu kan jeg se, at du findes. Tilgiv mig, sådan som jeg har levet. Hjælp mig til at leve for dig.”

Hører sammen med Gud

– Den grundlæggende oplevelse af at have sådan en eksistentiel tomhed, der blev fyldt op med eksistentiel fred, er nok det første og største, det at være kristen giver mig. Det er relationen med ham. Oplevelse af at høre sammen med Gud. Det er ubeskriveligt, siger Elon.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Da Elon vendte hjem til Holstebro, skulle venner og familie lige vænne sig til, at han ikke længere passede ind i billedet, men hans familie bakkede ham op. Han kom i pinsekirken og fandt snart ud af, at han skulle være præst – i Folkekirken.
– Uden at lyde som om jeg ved alt, så føler jeg, at jeg har noget at byde på. Jeg tør tænke kirke på en frisk måde, og jeg tror, at Folkekirken har brug for nogen, der har noget at byde på. For tro tiltaler rigtig mange mennesker, og der er mange, der tror på deres egen måde. Men Gud er meget mere end det og ønsker, at vi skal kende ham langt dybere, siger Elon.
Eva M. Jørgensen/
Jonas Bock Nielsen

Elon Jepsen blev uddannet cand. teol. fra Aarhus Universitet i 2013 og er i dag ansat som sognepræst i Harte Kirke i Kolding kommune.